Purnam Jóga Purnam Jóga

Tendenciák - 2013. szeptember 24.

Észrevettem, hogy a legtöbbünknek van valamilyen kialakult hiedelme, saját babonája, vagy valami olyan dolog, amit törvényszerűségként élünk meg a mindennapokban. Már a kisgyerekek is hajlamosak arra, hogy kialakítsanak ilyeneket. Nekem pl. kisiskolás koromban volt egy olyan tapasztalatom, hogy ha azt mondtam, iskolába induláskor nagymamámnak, vagy anyukámnak, hogy "jajj, csak nehogy 1-est kapjak!", vagy "jajj, ma biztosan 1-est kapok!" - akkor jellemzően aznap nem kaptam 1-est. Ez a néhány alkalommal történt meg csupán, de elég volt ahhoz, hogy összefüggést véljek felfedezni a kimondottak és a történések között. A vélt tendencia hiedelmet ébresztett bennem és azt gondoltam, hogy ha mindennap ezt elmondom, akkor sosem kapok 1-est. Mivel nem voltam rossz tanuló, de nagyon féltem az iskolai kihívásoktól, ezért gyakorlatilag nap mint nap "védtem" magam ezzel a mondattal, és ha véletlenül elfelejtettem, képes voltam visszamenni, hogy elmondjam aggodalmamat, amire persze mindig jött a megnyugtató anyai, vagy nagyanyai szó. Ez a fordított gondolkodásmód több szempontból is hátráltathatja az ember előrehaladását, sikereit. Nekem évekbe telt, mire képes lettem úgy, ahogy felülemelkedni rajta, és talán még ma sem teljesen. Ugyanis nyilván nem attól nem kaptam egyest, mert kimondtam a babonás mondatom, hanem azért, mert megcsináltam a házit és hát nem én voltam a legutolsó, amikor az észt osztogatták. Ennek ellenére, gyermeki gondolkodásmódomban mégis a vélt tendencia világra hívott egy hiedelmet.

Emberi elménk egyik nagyon erős tulajdonsága a vélt vagy valós tendenciák felismerése. Szabályosságot látunk eseményekben, ismétlődést vagy összefüggést fedezünk fel történésekben, pedig sokszor teljesen véletlenszerű és egymással semmilyen kapcsolatban nem álló dolgokat szemlélünk. Ennek az a következménye, hogy elméleteket dolgozunk ki az adott tendencia megmagyarázására, azaz intellektuálisan indokoljuk a felismerésünket. Még a hiedelmeink is ilyen intellektuális magyarázatokból fakadnak.

Gondoljuk végig a hiedelmeinket! Mindannyiunknak vannak. Vizsgáljuk meg, hogy milyen alapokra támaszkodik hiedelemrendszerünk!

A jóga köreiben gyakran találkozom egy elhatalmasodó hiedelemáradattal: Minden, ami történik, üzenetet hordoz számodra, és minden történés úgy jó, ahogy van.
Igen. Ez részben igaz is, de nagyon nagy részben nem. Csak azért, mert minden történésbe bele lehet magyarázni valamit, azért még nem biztos, hogy minden, ami történik, annak feltétlenül azért kellett létrejönnie, mert nekünk kellett üzenetet hordoznia. Elég egoista világszemlélet lenne ez. Kétségtelen azonban, hogy bizonyos dolgok megérintenek minket, feldúlnak, vagy nagyon örülünk nekik. Az ilyen dolgok valóban üzenetet hordozhatnak számunkra, és fel is kell tennünk egy fontos kérdést: - Mit jelent nekem ez az esemény? - De egy pillanatig se higgyük azt, hogy eleve azért jött létre, hogy minket tanítson, vagy nekünk információt közöljön.

A legenda szerint néha, nagyon ritkán, hatalmas szenteknél előfordul, hogy az események köréjük rendeződnek, a történések róluk szólnak, a változások összefüggésben vannak velük. De ők mégsem a történések és saját maguk különleges kapcsolatát vizsgálják vagy hirdetik ujjongva.

Tegyünk így mi is! Amikor tendenciákat fedezünk fel, - mint pl. ha ernyőt viszekmagammal, sosem esik az eső, vagy ha odakoccantom a sarkam az ismerős kőhöz, akkor aznap nem ér baj, vagy ha elvégzem a reggeli szertartásomat, az megvéd - vizsgáljuk meg őket, hogy van-e ennek bármilyen valóságalapja! A legtöbbször nem találunk mögötte semmi mást, mint a hitünket, vagy hiedelmeinket.

Az ilyen megszokásokat ne dobjuk sutba rögtön, ha felfedezzük azt, hogy csak egy vélt tendenciára alapszik, hiszen különben szórakoztató lehet ilyesmikkel megtölteni a mindennapokat! Ha hiszünk bennük, folytassuk, hiszen maga a hit az, ami megvéd. De vessünk számot azzal is, hogy hányszor "visszük magunkkal tényleg feleslegesen azt a nyavalyás ernyőt", ahelyett, hogy élveznénk a Ragyogó Napot!

OM

Bálintfacebook

Purnam Yoga & Meditation 1147. Bp. Öv utca 140.
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló