Purnam Jóga Purnam Jóga

Életünk és a csakrák 5. - A torok csakra

Általános iskolás koromban sokat jártam horgászni a közeli ér partjára. Ilyenkor nagyon korán keltem. A hajnali harmatban és a még épp csak derengő világ homályában kibicikliztem, és a reggel már a parton ért. Igazából nem nagyon szerettem szegény halakat kifogni, a parton ülni viszont nagyon jólesett. Szerettem nézni, ahogy áramlik a víz, ahogy a madarak ébredeznek és ahogy a teknősök lassan kivánszorognak a nádasból és belecsobbannak a vízbe. Imádtam ezeket a reggeleket. Sokszor délig is kint ültem, míg az éhség haza nem űzött, vagy a nagy melegben ki nem tikkadtam teljesen. De volt, hogy egész nap kint ültem és aztán egy darab hal nélkül tértem haza este. Anyám nem szerette a halat, úgyhogy nem bánta, hogy nem fogok semmit, és én sem szerettem.
Csak ültem kint békésen elmerengve. Néztem, ahogy felkel a nap és vörösen izzik a láthatár peremén, majd lassan emelkedve narancsba fordul, aztán izzó sárgává válik. Aztán ahogy tovább emeltem a tekintetem, néztem a fák ragyogó zöld lombjait, majd a kék eget. Néztem a kék égen a szivárványt, amit testvéreimmel olyan sokszor próbáltunk utólérni és biciklivel átmenni alatta.

A napokban eszembe jutott mindez a csakrákkal kapcsolatban, amikor az egyik csakrameditáció tanfolyamom előtt összeállítottam a tanfolyami nap anyagát. A csakrák színei éppen ugyanígy következnek egymás után. A gyökér csakra színe a vörös, majd a szex központé a narancs, utána a köldök jön a napsárga színével, majd a szívközponté a fák tavaszi zöld lombjának a színe. Ezt a torok központ égkékje követi. Milyen érdekes!

Mit jelent a csakrák színe?

A csakrák színeivel kapcsolatban fontos tudnunk, hogy színek a látható fény adott hullámtartományához tartoznak. A látható fény az infravörös és az utraibolya között válik számunkra érzékelhetővé.
A csakrákat úgy tudjuk befolyásolni a légzés és a figyelem együttes munkáján túl, hogy különböző rezgésekkel hangoljuk őket. Mivel a fény valójában elekromágneses rezgés, ezért valójában ugyanúgy hatással van a környezetre, mintha mondjuk hangrezgés lenne. Csak annál némileg finomabb. Ezt kihasználva a különböző színekkel jól hangolhatók az egyes központok. A központokhoz tartozó színek a legideálisabb állapot felé tolják el a csakrát.
Érzékenyebbekkel előfordul, hogy amikor magukban vizualizálják az adott csakrát, nem az a szín jelenik meg nekik, amit szeretnének. Néha azt gondolják, hogy akkor az adott csakra színe nem is az, ami, hanem az amit ők tapasztalnak. Erről azonban tudni kell, hogy ez a tapasztalat akkor jelenik meg, amikor az adott központ nem az ideális frekvenciájában rezeg, hanem attól eltolódva. Ezért is fontos, hogy amikor a csakra gyakorlatokban a színekkel dolgozunk, minden színt a maga helyén vizualizáljunk.

A színek használata

Sokat találkozom azzal, hogy a csakrához tartozó színeket a ruházaton viselik az adott központ magasságában. Így pl. vörös alsóneműt hordanak a stabilitás és a biztonság erősítése okán, vagy zöld pólót az érzelmek felébresztése miatt. Ezeket a színeket talán így is hatékonyan lehet alkalmazni a csakrák hangolására. Ennél azonban hatékonyabb módszer az, amikor az adott központ terébe merülve elképzeljük az adott színt a lehető legélénkebben, ragyogó, fénylő módon. Ezzel az elménk felveszi az adott színhez tartózó rezgést és közli a csakra terével. Így a hangolás lényegesen hatékonyabb.

A hangok használata

Ahogy a fénynek, illetve a színeknek megvan a hangoló hatása a szervezetünkre, úgy a hangok is hatással vannak az egyes központokra. Ahhoz, hogy a legideálisabb hatást váltsuk ki, az ind bölcsek mantrákat alkottak az egyes központokhoz. Az adott hangsor, ami egy-egy csakrához kapcsolódik nem feltétlenül képez értelmes szöveget, azonban a hangok egymásutánja olyan rezgést ébreszt, ami ideális irányba tolja el a központ működését. Ezeket a mantrákat eleinte hangosan gyakorlojuk, majd amikor már érezzük az általuk kiváltott rezgés mintáját, nem mondjuk ki többé őket hangosan, hanem magunkban, kimondatlanul felidézzük a rezgéseit az adott központra koncentrálva. Így a csakra nem csak a légzés, a figyelem és a színek útján kerül megfelelő hangolás alá, hanem a hangok által kiváltott rezgésekkel is.
Alulról felfelé haladva eképpen alakulnak a csakrák mantrái:
1. LAM
2. VAM
3. RAM
4. JAM
5. HAM
A homlok központtal legközelebb fogunk foglalkozni, ezért most csak az 5. központig soroltuk fel a mantrákat.
Nézzük most melyek a torok csakra jellegzetességei.

A torok központ

A torok központhoz fizikai oldalon a nyakcsigolyák, a torok, a hangszálak, a pajzsmirigy, a száj és a nyelv, valamint a garat tartozik. Ha ezeknek bármi problémája adódik, akkor a torokközponttal foglalkozva tudjuk kiegészíteni az adott betegség terápiáját.

A torok központ könnyedén kimerülhet, ha mondjuk valaki túl sokat beszél. Aki előadóművész vagy tanár, munkájából fakadóan sokat használja a hangját. Ez megfelelő pihentetés és töltődés nélkül hosszú távon a torok kimerüléséhez vezet, ami a fent felsorolt területek valamelyikén gondokat fog okozni. A torokfájás és a rekedtség legjobb terápiája a két-három napos totális hallgatás. Mivel a beszéd különben rengeteg energiát fogyaszt, ezért a hallgatás egyébként is nagyon jót tesz. Ahogy a harmadik központra jó hatással van a böjt, úgy a torokra jó hatással van a szóböjt. Ha megtehetjük ne beszéljünk egy vagy két hétig. De magunkban se. Hallgassunk! Hallgassuk a világ hangjait! Hallgassuk a légzésünk hagjait! Hallgassuk a többieket magunk körül anélkül, hogy mindenáron bele szeretnénk szólni abba, amit hallunk, vagy meg akarnánk mondani a tutit. Amikor az ember kicsit csak hallgatja a világot maga körül, először nagyon nagy kényszere van arra, hogy beleszóljon, hogy megmondja, hogy a többiek mennyire nem tudják azt a valamit. De aztán ez a kényszer elül, és nagyon érdekes dolog történik. Elkezdjük elfogadni azt ami van, úgy ahogyan van. Elkezdjük tisztábban látni mindazt, ami történik, mindazokat, akik körülöttünk vannak. Elkezdjük jobban ismerni a többieket. Ez jó is, meg rossz is. Ha az ember hallgat, egy idő után jól látja a hazugságot mások arcán, jól hallja a hangjában. És lámcsak, mennyi-mennyi hazugság! Miért van erre szükség?
Azért, mert az emberek nem mernek azok lenni, akik különben valójában. Mert ha felvállalnák magukat, akkor a környezettől lehetséges, hogy több elutasítást kapnának, és már nem lennének olyan jófejek, olyan jó fiúk, vagy olyan szuper nők vagy férfiak. Pedig a változtatásnak ez az egyetlen módja. Csak ha szembenézünk vele, hogy milyenek vagyunk, és kifelé is vállaljuk, nyílik mód arra, hogy megváltozzunk, és olyan emberré váljunk, amilyennel már szívesen nézünk szembe a tükörben reggel. Ehhez azonban el kell engedni a ragaszkodásainkat a hazugsággal kialakított képünkhöz, és mindahhoz, amit ezzel a hazugsággal szereztünk. Ez nem könnyű, viszont nagyon nehéz. De attól, hogy nehéz, még meg kell tennünk, ha tényleg felnőtt módon, tényleg valódi emberként szeretnénk élni, békében önmagunkkal. Persze választhatjuk a szenvedést is. Ez már rajtunk áll.

Az is okozhatja a torok központ anomáliáit, ha valaki nem mondja ki mindazt, amit pedig ki kéne. Az ilyen elfolytás is okoz rekedtséget, ami miatt állandóan köszörüli valaki a torkát. Ha ilyen emberrel találkozom, meg szoktam kérdezni, hogy mi az, amit nem mond ki. Először leginkább nem értik, mit kérdezek. De aztán tovább kérdezem, mire végül eljutunk oda, hogy a "férjem, a feleségem, a munkahelyem vagy a családom az, akinek volna mit megmondani, de nem merem." Sajnos az ezirányú gyávaságunk abból fakad, hogy azt hisszük, hogy bármit is vesztünk azzal, ha őszinték vagyunk. Valójában azonban semmilyen kapcsolatot nem éri meg fenntartani, ami hosszútávú hazugságra épül. Lehetnek olyan szélsőséges körülmények, amikor a túlélésért muszály hazudni, de ez különleges helyzet, amikor kár lenne ragaszkodni az igazsághoz. A hétköznapi életünk azonban nem ilyen, ezért váljunk egyenessé és őszintévé. Az igazsághoz való hűség hatalommá válik - a saját életünk felett szerzett hatalommá.

A torok csakra mentális üzenete

Ha a torok központtal probléma adódik, kommunikációnk szenvedi a csorbát. Meglehet, hogy ugyan nem vagyunk rekedtek, még csak a torkunkat sem köszörüljük, mégis gond van. Lehetséges, hogy nem tudjuk magunkat úgy kifejezni, ahogyan szeretnénk. Lehetséges, hogy rendszeresen megbotlik a nyelvünk, vagy félremondunk szavakat. Vagy egyszerűen elvész a szavaink értelme. Megtörténhet, hogy elkezdjük a mondókánkat, de mire a végére érünk, elvesztjük a fonalat. De az is lehetséges, hogy minden stimmel, a környezetünk mégsem érti, fogja fel, vagy veszi komolyan azt amit mondunk.
Amikor a torok központ jól töltött, az ember beszédkényszere eleve csökken. A kimondott szavai határozottak, derűsek és nem lehet nem komolyan venni őket. A fecsegők alultöltött torokkal rendelkeznek.

Mostantól jól gondoljuk meg, mikor hazudunk. Minden hazugság ugyanis nem csak energiaszinten csökkenti a töltöttségünket, de még az immunrendszerünkre is depresszíven hat, és csökkenti a hatékonyságát.
Az igazság azonban soha nem meríti ki a készleteket, s csak egyre több és több energiánk lesz. Jól készüljünk fel azonban, mert az igazságot nem biztos, hogy szeretni fogja a világ körülöttünk, mivel egy olyan világban élünk, amiben a hazugság vált általánossá.

Bálintfacebook

Purnam Yoga & Meditation 1147. Bp. Öv utca 140.
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló