Purnam Jóga Purnam Jóga

Csípős dolgok 1. rész

Ha holisztikusan szemléljük az emberi testet az a legalapvetőbb kiindulás, hogy minden, ami a testben megnyilvánul a belső világ tükröződése, vagy jelzése. Lelki problémáink gyakran fizikai tüneteket öltenek, de sokszor láthatunk olyan is, hogy egy mozgásszervi probléma, vagy tartáshiba generál lelki blokkokat. A folyamat oda-vissza működik. Minden testhelyzet amit felveszünk, hatással van ránk. Kódolják mentális állapotunk, hangulatunk, érzelmi világunk. Ezeket a tapasztalatokat jól felhasználhatjuk önismereti utunkon, hogy megfejtve a test által közvetített rébuszokat, felfedezzük milyen folyamatok zajlanak mélyen bennünk.

Kezdjük az elején, induljunk el a fizikai síkon

A csípő szimbolikája elég színes. Számos területet érint életünkben. Ha megnézzük az emberi test felépítését láthatjuk, hogy a csípő a test középpontja, az egyensúly tere. A gerinccel kapcsolódva a törzs terheit a medencén keresztül adja át a lábaknak. Úgy működik akár a pillérek, s ezért van boltozatszerű kialakulása, melynek zárköve a keresztcsont. Olyan ízesülést és gyűrűt alkot a csontokkal, amely egység megbomlása az egész vázrendszerre kihatással van. Anatómiai szempontból a medenceövet a két oldali medencecsont, a keresztcsont és a szeméremcsont alkotja. Hozzá tartozik a két ülőcsont, melynek találkozása a kétoldali medencecsonttal létrehozza az ízületi vápát. Az egész medence gyűrű szilárdságát az ízfelszínek nagyon feszes kapcsolódása adja, melyeket erős szalagok kötnek össze. Magának a csípő ízületnek az alkotója a combcsont, az ízületi vápa, izmok és szalagok. Gömbízületnek nevezzük, hasonlóan a vállízülethez, amivel egyébként analóg kapcsolatban áll. Ennek jellemzője, hogy igen nagy mozgásterjedelemre ad lehetőséget, bár legtöbben ezt nem tapasztalják, hiszen a mozgásszegény életmód következményei ebben a területben válnak leginkább nyilvánvalóvá.
Az egyenes járás hatására az ízületi szalagok megrövidültek, s az ízületben állandó rotáció jött létre. Fejlődésünk ellenére a csípő nyugalmi helyzete még mindig az a pozíció, mikor hanyatt fekvésben fekszünk a talajon, s térdeinket a mellkashoz húzzuk.
A csípő ízület és az egész medence kialakulása elhúzódó csontosodási folyamat. A járás tanulása közben a medencére nehezedve az első lépések azok, melyek kialakítják az ízületi vápát, annak alakját, mélységét és sajátosságait. Ekkor alakul ki a keresztcsonti vájulat is, valamint a csípőlapát előrehajlásának szöge.

Mit jelent mindez a lélek nyelvén?

A csípő állapota minden lépésünket meghatározza. Befolyásolja, hogyan tudunk előrehaladni, könnyedén, vagy nehézkesen lépünk át a minket ért élményeken. Természetesen nem csak a külvilágban. Ha gátolt az előrelépés az a berozsdásodás, zátonyra futás érzetét kelti. Ha a külső haladás fájdalmas és akadályozott az mindenképpen belső utakra fog terelni. Arra sarkallja az embert, hogy a mozgásból egy kicsit térjen meg a mozdulatlanságba, az aktivitásból a nyugalomba.

Értelmezzük ezeket, mint a belső világnak szóló, a test által közvetített információkat, de vigyázat! Bár a csípő fájdalmak belső utakra terelnek a területen végzett munkát nem szabad feladni, mert mindenféle mozgásszervi problémán csak a mozgás tud segíteni, a belső úton való haladást is könnyebbé teszi. A csípőből adódó mozgásszervi problémák lefelé és felfelé is hatnak. A térd és boka fájdalmak hátterében gyakran a medence egyensúlyának megbomlása áll, ez megnyilvánulhat például a bicegésben is. Ha a láb nehezen bírja a test súlyát, érdemes elgondolkodni azon, hogy az élet súlyának viselését hogyan éljük meg.

Egy másik fontos szimbóluma a csípő területének a nyitottság, a befogadásra való képesség. Ide kapcsoljuk annak megmutatkozását is, hogy milyen mértékben vagyunk képesek a megengedés és az elfogadás érzéseit megélni.
A csípő a szexualitás és az ahhoz való viszony tere is. Azok a nők, akiket szexuálisan bántalmaztak, zaklattak az esetek legnagyobb hányadában rendelkeznek csípő problémákkal, vagy a terület görcsös merevsége jellemzi őket, mutatva a teljes elzárkózás jeleit az önátadástól és befogadástól.
Az ilyen sérülés persze az egész nőiség megélését befolyásolja és bénítja. Nehéz kikerülni a trauma okozta hatások befolyása alól. Ilyen estben a csípő mozgásterének beszűkülése védekezést, elfordulást, félelmet és az elzárkózásra való törekvést mutatja. Az egészséges szexualitásban is jelentős a csípő szerepe. Nagymértékben meghatározza, hogy milyen mértékben tudjuk közel engedni párunkat, vagy milyen mértékben tartjuk őt távol magunktól. Leképeződik benne, hogy odaadók, vagy dominánsak vagyunk e a szexuális életben.

Nők esetében a csípő a csábítás területe. A férfiak számára egy szépen ringó csípő mindig is a nőiesség szimbóluma volt. Ezen kívül azonban a csípő nagyon fontos terület, hiszen a női erő és a spirituális erő székhelye. A medence maga az élet bölcsője. Kapuja a létezésnek és messzi világoknak, melyekbe csak a női intuíció és érzékelés találhat utat...

Legáltalánosabban kijelenthetjük, hogy míg a vállak az intellektuális feszültségeket hordozzák, a csípő területén raktárazódnak az ösztönökből fakadó belső konfliktusok, amikor az értelmi vagy érzelmi folyamataink ellenkeznek a mélyből feltörő ösztönös tendenciákkal. Ha erre a területre irányítjuk igyelmünket a gyakorlás közben sok-sok olyan dolgot fedezhetünk fel, mely borzasztóan sok energiát és életerőt köt meg bennünk. Bár sokszor fájdalmas az ezekkel való szembenézés és az érzetek gyakran inkább menekülésre sarkalnak, érdemes nem kimenekülve a helyzetekből, bátran szembenézni mindazzal, aminek figyelmen kívül hagyása, csak akadályokat gördít elénk.

Legközelebb innen folytatjuk azzal, hogy a medence szerveinek problémái milyen üzenetek közvetítenek...

Regifacebook

Purnam Yoga & Meditation 1147. Bp. Öv utca 140.
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló