Purnam Jóga Purnam Jóga

Célok és sikerek, azaz hogyan érjük el azt, amit szeretnénk?

Hétköznapi értelemben azt nevezzük sikernek, amikor egy kitűzött célt elérünk. Nem nevezhetünk sikernek semmilyen eredményt, vagy következményt, ha azt eredetileg célul nem tűztük ki. Mondhatjuk, hogy micsoda mázli, vagy milyen kellemes nem várt öröm, de nem mondhatjuk, hogy sikert értünk volna el. Ahhoz tehát, hogy sikeresek legyünk a mindennapokban célokat kell kitűznünk. Megtetted ezt már erre az évre? Ha még nem, akkor ne késlekedj! Néhány pontban felsoroljuk a célkitűzés igazi menetét.

1. Írj össze minden olyan dolgot válogatás nélkül, amit szeretnél ebben az életben. Ne légy kritikus és most még az ésszerűséget se vedd számításba. Mindent írj össze, amit csak el tudsz képzelni! Ezt a listát úgy tedd el, hogy évek múlva is meglegyen.

2. Válassz ki néhány olyat, amit ebben az évben szeretnél elérni.

3. Gondold végig alaposan mindegyiket a következőképpen: Ezt szeretném. Mi a helyzet most? Mit kell tennem ahhoz, hogy elérjem ezt? Milyen dolgok állnak az utamban? Mindezeket írd oda a céljaid mellé!

4. Tedd meg a szükséges lépést minden nap és este gondold végig, hogy a napi tetteid közelebb vittek-e a céljaidhoz, vagy sem. Akár napközben is többször újragondolhatod, hogy amit csinálsz, az közelebb visz-e a céljaidhoz, és ha szükséges, módosítsd a napi teendőid, hogy tényleg közelebb juss.

5. Amikor elérted a célodat, ünnepelj méltón! Ne vedd természetesnek és egyértelműnek, hogy valamit elértél. Add meg a módját, hogy kifejezd saját magad számára azt, hogy sikerült.

A céljaink elérése nem a szerencse műve, bár néha úgy érezzük, csak azon múlt, hogy sikerült vagy sem valami. De a siker sokkal inkább tőlünk függ. Hogy segítsd ezt a folyamatot, táplálj magadba pozitív gondolatokat az üggyel kapcsolatban és vedd lazán, ne görcsölj rá a dolgokra. Nincs vesztett helyzet, de van olyan kívánság, ami a világ áramlásával ellentétes lehet. Megtörténhet, hogy a te célod is ilyen, mivel sok célt az egónk kíván. Miközben haladsz a célod felé, élvezz ki minden pillanatot. Ha neked és másoknak is szenvedést okoz az adott cél, még ha csak átmenetileg is, változtass rajta, mivel nem csak a végeredmény számít. A végeredményben benne lesz majd a célhoz vezető összes lépés. A római kornak sok hibás hagyatékával él ez a világ. Ilyen az a mondás is, hogy "Finis sanctificat media" - A cél szentesíti az eszközt. Sajnos ez nem igaz!

Másfajta célok

A céljaid nem csak hétköznapi dolgok felé irányulhatnak. Lehetnek spirituális céljaid is. A megvilágosodást, a legfelsőbb spirituális változást nem lehet csinálni, vagy akarattal elérni, ezért tűzz ki olyan spirituális célokat, amelyek megvalósítása érdekében tehetsz valamit. Az egyik ilyen nagyon hasznos cél a jelenben levés gyakorlása. Figyeld meg a pillanatot, ami épp most történik! Figyeld meg a teret magad körül! Alaposan vedd szemügyre a tárgyakat, a színeket és a formákat és merülj el bennük anélkül, hogy asszociáció vagy más gondolat vagy emlék ébredne benned! Mivel arra vagyunk kondicionálva, hogy mindenről eszünkbe jusson valami más, ezért eleinte ez nem biztos, hogy könnyű. De kis gyakorlás után feltárul előttünk a jelen pillanat teljessége. Megmutatkozik nekünk a világ úgy ahogy van, anélkül, hogy gondolataink, asszociációink, vagy emlékeink elterelnék a figyelmünket mindarról, ami tényleg van, arra, ami pusztán az elménk produkciója.

Egy mélyebb értelmezésben persze minden az elménk produkciója, ezért kitűzheted spirituális célként azt is, hogy elcsendesítsd az elméd. Hogy a gondolataid, érzelmeid, emlékeid és minden belső mentális folyamat elüljön egy kicsit, és te felismerhesd azt a mély belső békét, ami mindannyiunkban ott van érintetlenül. Ehhez semmi mást nem kell tenned, csak a figyelmed egyetlen pontra, mondjuk a légzésre irányítani. Bármi más is lehet a figyelmed középpontjában, mondjuk egy mantra, vagy egy ima, vagy egy csengő hangja. A lényeg, hogy ellazultan csak erre figyelj! Ne akard megszűntetni a gondolatokat, ha elterelik a figyelmed átmenetileg a koncentrációd tárgyától, vedd észre és a legnagyobb türelemmel irányítsd vissza. Lesz egy pillanat, amikor nem terelődik el a figyelem többé és meglátod, megéled, megérzed azt a békét, amivel tulajdonképpen minden nap találkozol, amikor elméd a mélyalvás állapotába merül. De most, éberen átélni ezt a mély nyugalmat és csendességet ez menedék, ez tisztaság, ez öröm, ez szeretet.

"Isten nyelve a csend. Minden más fordítás hibás." (mondás)

OM

Bálintfacebook

Purnam Yoga & Meditation 1147. Bp. Öv utca 140.
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló