Purnam Jóga Purnam Jóga

Az önbizalomról - 2013. 03. 07.

Van önbizalmad? Kicsi vagy nagy?
Azt mondod, hogy bizonyos területeken van, más területeken pedig nincs. Ez valójában nem önbizalom. Ez csupán magabiztosság, ami azokban a dolgokban, amelyekben jártasságunk van megvan, míg az ismeretlen területeken bizonytalanok vagyunk.
Azt mondod, hogy van önbizalmad, mert olyan kihívások elé állítottad magad, amelyekkel a gyenge önbizalmadat megerősítetted azáltal, hogy bizonyítottad magadnak mire vagy képes? Ez valójában önhittség. Ha hozzá fogtál, hogy próbára tedd magad, az máris azt jelenti, hogy nem volt mit bizonyítani. Az, hogy a sikerek jólestek, s ettől többre tartod magad, puszta egoizmus, még ha ez valójában hasznodra is van, hiszem mióta jobb az úgynevezett önbizalmad, azóta sikeresebb vagy. De ez nem önbizalom.

Akkor mi az önbizalom valójában?

Ahogyan bízunk másokban, ugyanúgy bízunk magunkban is. Amikor mások iránt bizalom ébred bennünk az azért történik, mert az, amit mondanak nekünk, amit megígérnek nekünk, azt meg is tartják. Először bizalmat szavazunk, aztán ha a másik nem ver át, akkor bízni kezdünk benne. Meg van a bizalom. Ha aztán egyszer mégis átver, akkor könnyen bizalmunkat vesztheti az illető, mert olyankor már meginog a belé vetett bizalom. De ha megtudjuk, hogy önhibáján kívül nem tartotta a szavát, akkor ismét helyre áll a bizalom. Ilyen érdekesen működik ez másokkal.
Vajon hogyan működik saját magunkkal?
Ugyanígy. Szoktál magadnak ígéretet tenni? És be is szoktad tartani azt? Amikor tudjuk, hogy valamire szükségünk van, amit meg kellene adnunk magunknak, pl. pihenés, szabadság, vagy egy kis idő a hobbinak, de nem adjuk meg, valójában elveszítjük az önmagunkba vetett bizalmunkat. Amikor ígéretet teszünk magunknak és nem tartjuk be, vagy amikor hazudunk magunknak egyre jobban aláássuk a magunkba vetett bizalmat. Végül, amikor már egyáltalán nem bízhatunk magunkban, önbizalmunk hiánya olyan romboló erővel hat az életünk minden területén, ami könnyen kátyúba juttathatja az embert.

Mit tegyünk, hogy visszanyerjük az önbizalmunkat?

Nézzük meg, mi az, amit meg tudunk adni magunknak és amire már nagyon régóta szükségünk lenne, és ígérjük meg magunknak, hogy ekkor és ekkor sort kerítünk rá. És aztán a megadott időpontban tartsuk is be az ígéretünket. Tegyünk így nap mint nap. Ígérjünk meg magunknak dolgokat, amelyek lelkesítenek és amelyek örömet okoznak, amelyek miatt jobb érzés élni, és aztán ezeket az ígéreteinket kivétel nélkül tartsuk is be. Még akkor is, ha valami miatt nem sikerül, de megpróbáljuk betartani, az önbizalmunk helyreáll.

Mi lesz ha már visszanyertük?

Akinek nincs önbizalma, az gyenge, az másokkal is bizalmatlan és abban mások is nehezen bíznak meg. Akinek nincs önbizalma, az a legnagyobb támaszától fosztja meg magát, saját magától. Akinek nincs önbizalma, az cserben hagyja magát, az hagyja, hogy mások érdekei érvényesüljenek az életében, és ezzel még jobban aláássa az önbizalmát.
Akinek van önbizalma, azt tudja, hogy nem hagyja magát cserben, hogy ki fog állni magáért, az érdekeiért, a jogaiért, hogy nem hagyja magát mások által szabadon porba taposni. Mert ha néha porba is taposnak minket, de azt mi nem adjuk ingyen, az önbizalmunk nem fog elveszni, hiszen megtettünk mindent. Ez erősíti az önbizalmat még akkor is, ha különben nem voltunk sikeresek.
Ha van önbizalmad, akkor mások is jobban fognak benned bízni, akkor szeretettel fordulnak feléd az emberek, akkor ha nem vered át magad, mások is őszintébbek lesznek majd.
Ha tehát azt akarod, hogy bizalmat ébressz, hogy nyugalmat árassz, hogy magadat és mások is téged megfelelően értékeljenek, adj okot arra, hogy bízhass magadban.

Bálintfacebook

Purnam Yoga & Meditation 1147. Bp. Öv utca 140.
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló