Purnam Jóga Purnam Jóga

A sötét oldal 3. - A hatalom árnyékai - 2013. 05. 31.

A jógikus gondolkodásban a dolgokat hármas megközelítésben szemléljük. E három alapnézőpont a fizikai, az energetikai és a mentális terület, amelyek segítenek nekünk abban, hogy a dolgokat megfelelő módon tetten érjük, és segítenek abban, hogy megértsük az élet és a világ működését és a saját működésünket ezekkel kapcsolatban. Ez lényegében a jóga összetett pszichológiájának módszere, ami alapfeltételezésében persze nem feledkezik meg arról, hogy minden megismerés végső célja a teljes megszabadulás. Minden megismerés legfontosabb lényege a dolgok természetének felismerése, és ezáltal a bölcsesség elérése és a felemelkedés. Megismerése tehát annak, mi a fizikai világ természete, mi az energetikai "dimenzió" természete és mi az elme természete. Ha ezeket felfedeztük, felfedeztük, amit ebben a világban és ebben az életben felfedezhettünk. De ez nem azt jelenti, hogy valakinek elhiszem, hogy ó igen, a világ illúzió, vagy a dolgok természete az üresség. Ha ezt teszem, nem lesz sem könnyebb, sem boldogabb az életem, sőt, talán még több nehézséggel találkoznánk. A jóga tanítás nem véletlenül hangsúlyozza olyan sokat, amit sok jógatanár is előszeretettel mondogat, de közben éppen az ellenkezőjét szeretné: - Ne higgy el nekem semmit, tapasztald meg magad! - Ha hiszünk, talán még nem zárjuk ki a fejlődés lehetőségét, de a legtöbben sajnos megelégednek azzal, hogy a pap azt mondta, vagy a guru azt mondta, vagy a tv azt mondta, akkor az úgy is van. Csakhogy ez nem személyes tapasztalat, ami a személyes jóléthez jottányit sem visz közelebb. Ami közelebb visz, az a személyes tapasztalat, azt pedig csak kipróbált módszerekkel és tapasztalt vezető segítségével érhetjük el. Néha, nagyritkán önerőből is sikerülhet, de ez a milliárdból talán egy. Nekünk többieknek tanulnunk és gyakorolnunk kell, hogy az életünket és a körülöttünk élők életét jobbá tegyük.

Nézzük ennek fényében (árnyékában) hogyan is gondokodhatunk a hatalomról!
A hatalom témakörét először energetikai szempontból közelítjük meg, mivel ez a legsemlegesebb megközelítési mód. A hatalom alulról a harmadik fő energia központunkhoz tartozó téma. Ez a köldök csakra területe, ha valaki járatosabb a jóga fogalmaiban. Mivel fizikai-energetikai és mentális aspektusunk szorosan együttműködik, ezért az egyikben megjelenő anomália azonnal, vagy legalábbis a maga tehetetlenségei szerint rövid időn belül anomáliát okoz a többi azzal összefüggő zónában is. Ha energetikailag probléma van a harmadik központtal, akkor hamar emésztési problémák is jelentkezhetnek, gyomorpanaszok, máj és hasnyálmirígy problémák fizikai oldalon. Ugyanennek a mentális oldalon következménye lehet az isnpirációk elvesztése, a kerativitás hiánya, a hatalomtól való félelem, vagy épp a hatalommal való visszaélés, a hatalom mindenáron történő elérésének vágya.

Ha megfigyeljük a legtöbb hatalmon lévő embert, nem kiegyensúlyozott férfiakat és nőket látunk. A hatalomra való törekvés mögött általában nem humanitárius, vagy szellemi célok állnak, hanem valamilyen belső, gyermekkori, vagy korai felnőttkori sérülés, amely miatt kiegyensúlyozatlanság ébred az emberben, amely aztán a hatalommal való problémában teljesedik ki. Az ilyen emberek általában nehezen tűrik azt, hogy mások hatalmat gyakoroljanak felettük és ezért ilyen esetben a szabadság szószólói lesznek még olyan esetben is, amikor különben nincsenek elnyomva. Ha pedig hatalomra kerülnek akkor maguk kezdik elnyomni azokat, akik felett a hatalamat gyakorolják, mivel félnek attól a bizonytalanságtól, hogy a hatalom kicsúszik a kezükből. A hatalommánia betegség, ami kezelhető. Nem csak nagy államférfiak, és állam"nők" szenvednek ettől, hanem egyszerű emberek is. Az egyik oldalon fényben, a másik oldalon árnyékban.

A megoldás kézenfekvő:
1. Fizikai oldalon helyre kell álítani a fent említett problémákat, ha azok szomatizálódtak.
2. Energia szinten megtanulható a csakrameditáció, amelyet végezve mi magunkat tudjuk kezelni. Ha viszont úgy látjuk, hogy más valakinek van rá szüksége, akkor mit tehetünk? Ne feledkezzünk meg a rezonancia elvéről! Ha nekem valaki gondot okoz a külvilágban, akadályoz, vagy hatalmat gyakorol felettem, akkor a következőkön kell elgondolkodnom:
- Milyen formában képes valaki más hatalmat gyakorolni felettem, ami ellenemre van?
- Milyen formában gyakorlom én magam felett a hatalmat? Valahogy vagy sehogy? Erre nagyon fontos válaszolni.
- Milyen formában gyakorlom mások fölött a hatalmam. Szabadságot hagyok a környezetemben, vagy békjóba kötöm őket?
- Milyen formában gyakorolja a hatalmat az önmagán, akivel problémám van e-tekintetben?

Ha ezeket a kérdéseket helyesen megválaszoljuk, meg fogjuk érteni miért történik az velünk a hatalom tekintetében, ami. Hogy megoldjuk, ahhoz a válaszok értelmében elsősorban magunkat kell megváltoztatnunk, mert a rezonancia szerint a világ is velünk alakul majd.

3. Mentális szinten fel kell fedeznünk magunkban a hatalommal való problémák gyökerét. Majd el kell kezdenünk magunkon gyakorolni a hatalmat egészséges mértékben. Ha túlzásokba esünk, akkor a világ is túlzásokba fog esni velünk szemben. Bármelyik oldalra billenünk el az egyensúlyból, az meg fog nyilvánulni zavaró tényezőként körülöttünk.
Tartsuk észben: Ahol erősebb a szabály a felszínen, ott egyre jobban lazul a mélyben.
Néha épp abban nyilvánul meg a hatalommal való problémánk, hogy túlzottan könnyen hódolunk be másoknak. Pl. szívesen nevetünk egy főnök viccén, még ha semmi vicceset nem is találtunk benne. Talán attól félünk, ha nem nevetünk, kirúgnak? Vegyük ezt észre és maradjunk önmagunk!

Ha a három szinten egyformán kezeljük a problémánkat, az meg fog oldódni és szabadon élhetünk, akaratunkkal, szabadságunkkal, lehetőségeinkkel.

Légy király a saját életetben és gyakorold a hatalmat önmagad felett úgy, hogy szabad maradj e-közben! Akkor szabad maradsz a világban is.

Bálintfacebook

Purnam Yoga & Meditation 1147. Bp. Öv utca 140.
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló