Purnam Jóga Purnam Jóga

A szenvedés megszüntetése és a jóga - 2012. 07. 18.

Képes-e a jóga a szenvedés megszüntetésére, vagy bármilyen mértékben a testi vagy lelki fájdalom csökkentésére?

A válasz mindazok számára, akik már tapasztalták a helyes, azaz pontos, rendszeres és elég gyakori, valamint a mértékletes és kitartó gyakorlás hatásait egyértelmű: A jógában nem is csak egyetlen lehetőség van erre, hanem számos hatékony utat találhatunk a testgyakorlatoktól az életmódtanácsokon keresztül a meditációig.

A hétköznapokban a szenvedés fogalom alatt azokat a testi vagy lelki gondokat értjük, amelyek fölött már nem tudunk könnyen szemet hunyni, amelyek markánsan negatívan befolyásolják a közérzetünket vagy a teljesítő képességünket. A jógában azonban ennél kiterjesztettebb értelemben használjuk a szenvedés fogalmát. Értjük alatta mindazokat az állapotainkat, amikor valami testi-, érzelmi-, elmebéli- vagy környezeti körülmény ellen tiltakozás ébred bennünk függetlenül attól, hogy az valós vagy vélt problémára vezethető-e vissza. Ilyen értelemben szenvedés az is, amikor nagy betegséggel és fájdalommal küzd valaki, de szenvedés az is, amikor valamely vágy felébred bennünk, és szenvedés az is, amikor hétfő reggel felébredünk és eszünkbe jut, hogy munkába kellene menni, de nincs kedvünk. A jóga terminológiájában tehát a szenvedés fogalma kiterjed minden olyan állapotra, ami nem teljesen harmonikus, amely nem teljesen mentes a zavartól vagy a feszültségtől, amely nem teljesen mentes bármilyen kellemetlenségtől. A hétköznapjaink azonban többnyire nem teljesen mentesek ezektől, azaz egy hétköznapi ember a jóga terminológiájában véve lényegében folyamatosan szenved. No ezt a folyamatos szenvedést, beleértve a nagyobb, már a hétköznapi értelemben vett szenvedéseket is, hivatott megszüntetni a jóga meglehetősen nagy sikerrel. Akármelyik szinten nézzük, azaz a tényleges nagy szenvedések megszüntetésében, vagy a finomabban értelmezett, különben akár még csak kellemetlenségnek sem igazán mondható szokásos diszharmóniáink megszüntetésében is kivételesen sikeresek a jóga gyakorlói.

Hogyan lehetséges ez?

Említettem, hogy a jógában nem is csak egy, hanem számos lehetőség van arra, hogy a szenvedést, a nagyobbakat és a kisebbeket, egyaránt képesek legyünk uralni és megszüntetni. Az egyik út a Testgyakorlatok gyakorlása, amivel a testi problémákon, de a személyiség problémáin is tudunk változtatni. Sokan azok közül, akik valamilyen testi fájdalommal jöttek el jógázni, mára már búcsút intettek annak, és a jógaórák utáni izomlázon kívül különben kutya bajuk.

A másik nagy segítőnk a Relaxáció. Ha megtanulunk megfelelő módon ellazulni, akkor nem csak a testi feszültségeket leszünk képesek kezelni, hanem a bennünk feszültségként megjelenő mentális folyamataink fölött is úrrá lehetünk, ami végső soron a relaxáció lényege.

A szenvedés csökkentő/megszüntető technikák non plus ultrája a Meditáció. Nyugatabbra tőlünk számos klinikán alkalmazzák a meditációs fájdalomcsillapítás módszerét olyan betegeknél, akiknél gyakran már a morfiumos kezelés sem segített. S a meditáció, mint a jóga végső technikája, képes arra, hogy eljuttasson minket abba az állapotba, amelyben felismerhetjük minden szenvedésünk forrását. Ez a meditáció csúcspontja, amikor felismerjük téves önazonosságunkat és tudatunk visszamerül igazi Önvalójába. Ilyenkor a test és az elme minden problémája illúzióvá csendesedik és szertefoszlik. Csak a béke és az öröm végtelen forrása marad.

De míg idáig eljutunk, addig is vannak apróbb lépések, amelyek segítségével jobbá tehetjük életünket. Ugyanis lehet nem szenvedés is egy nagy betegség, vagy nagy fájdalom abban az esetben ha elfogadás és megengedés társul az adott állapothoz, abban az esetben ha az ember nyitott arra, hogy megtanulja a lehetséges szenvedés forrásából, ami segít neki fejlődni és előre lépni. A tiltakozás hiánya és az elfogadás még a nagy fájdalmak idején is képes szenvedésmentessé tenni az elmét.

A jóga tehát egy kiút a szenvedésből, hogy mindennapjaink a teljes harmónia és béke jegyében teljenek. Na nem kell megijedni, ez nem a dögunalmas semmi nem történik állapot, hanem az az állapot, amikor van elég erőd kreatívan alkotni, van elég erőd felülemelkedni a nehézségeken, van elég erőd változtatni az életeden, hogy az pozitív értelemben véve izgalmas, érdekes és tartalmas legyen.

Bálintfacebook

Purnam Yoga & Meditation 1147. Bp. Öv utca 140.
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló