Purnam Jóga Purnam Jóga

Népek arcai

Az ember annyi féle lehet. Különböző helyzetekben, különbözőképpen nyilvánulunk meg. Még a legádázabb bűnelkövető is lehet, hogy kedves a szeretteihez, vagy a kutyájához, és néha még a legnagyobb szentek is kifordulnak önmagukból. Az embernek nem csak egyféle arca van. Igaz ugyan, hogy a külvilágnak jellemzően ugyanazt az igaz vagy hamis arcunkat mutatjuk, és ettől csak ritka esetekben térünk el. Azt szeretjük, ha valamilyennek hisznek minket és egy kicsit mi magunk is elhisszük magunkról, hogy olyanok vagyunk, mint amilyennek mutatjuk magunkat.

Szélsőséges helyzetekben aztán, vagy nem is feltétlenül kell szélsőséges helyzet, lehet hogy csak elég, ha érzelmileg nem tudjuk magunkat annyira kontrollálni, mint szoktuk, kibukik belőlünk valami más, mint amit addig mutattunk. Néha ez csak rejtve, mindenki elől elzártan történik meg, nehogy "megismerjenek", de ha elvész a kontroll, s néha elvész, akkor lehet, hogy mindenki előtt.

Amikor ez történik a világ furán néz, nem tudja kezelni, vagy lehet, hogy kezeli, de nem biztos, hogy megértéssel. Legtöbbször elutasítással, agresszióval, szeretné letiltani a változást, ami nem megszokott és ezért ítélkezni kezdenek azok felett, akik elvesztették a kontrollt.

Ez történik nem csak egyéni, hanem csoportos szinten is, sőt a népek szintjén is.

Ha mögé mernénk nézni, hogy mi van egy adott megnyilvánulás hátterében, hogy KI van egy megnyilvánulás hátterében, gyakran olyan dolgokat látnánk, ami nem ítélkezést, elutasítást és megvetést, hanem megértést, elfogadást vagy esetleg sajnálatot ébresztene.

 

Százezrével özönlik el Európát a Közel-Kelet menekültjei. Emberek, akik olyan szörnyűségeken mentek és mennek keresztül, amit mi manapság szerencsére elképzelni is alig tudunk. Félelem és elutasítás ébred az itteniekben, pedig jó lenne mögé nézni azoknak az arcoknak, akik felé irányul. Ehhez azonban bátorság kell. Elutasítani könnyű, a gyávák és a gyengék útja. A bátraké a megismerés és a megértés, mert ehhez szív kell, mert ehhez oda kell fordulni, mert ehhez lehet, hogy mások fájdalmában is osztozni kell. A gyengék és a gyávák félnek és félelmükben helytelen válaszokat adnak, ami rendszerint harag és agresszió.

Persze ebben az emberáradatban beszűrődnek hozzánk a rosszakarók is, akiktől van okunk félni. Vannak a Közel-Keleten olyanok, akik az egész európai civilizációt el akarják törölni a Föld színéről. Többnyire éppen az ilyen szörnyek elől menekülnek azok is, akikkel együtt beszivárognak Európába. Mit tehetünk az ilyen szélsőséges őrültekkel?

 

A józan ész és a szívbéli megértés együtt sokmindent el tud intézni, meg tud oldani. De az elvakult őrülettel szemben ez is tehetetlen. Ennek hátterében is meg nem értett, fel nem dolgozott fájdalmak és szenvedés áll és a gyengébb elme gyakran megtörik a súly alatt. Vallási fanatizmus és gyilkos ösztönök lépnek a színre, mert csak ezek képesek kifejezni azt a belső feszültséget, amit ezek az emberek éreznek. Itt a kedves megértés nem sokat segíthet és ők azok, akik ellen igazából védekezni kell az államok és a kormányok szintjén.

 

De mit tehet egy magunkfajta egyszerű ember?

Elsősorban gyakorolnunk kell a megértést és az elfogadást azokkal a kiszolgáltatokkal szemben, akik most menedéket kérnek nálunk. Személyesen még nem sok dolgunk akad, de még arra is sor kerülhet, hogy a tettek szintjén is ki kell majd állnunk értük!

A rosszakarókkal pedig csak egyet tehetünk: imádkozzuk értük, hogy elméjük megvilágosodjon és békét leljenek magukban, hogy ne akarjanak ártani a világnak. Ha itt eljönne a mi személyes tetteink ideje, akkor már nagy baj sújtaná a világunkat, és akkor már nem bújhatnánk el a védekező jellegű közöny, vagy az egyszerű elutasítás vagy hibáztatás mögé. Ne tegyük ezt most se!

 

A világpolitikát sokféle erő mozgatja. Hatalomvágy, becsvágy, túlélésvágy, haszonvágy, ritkán emberség, néha ostobaság, stb. Fogalmunk sem lehet arról, hogy egy ilyen Közel-keleti konfliktusrendszernek a hátterében, mint ami most zajlik, milyen történelmi feszültségek és következmények, illetve milyen jelenkori hatalmi, vagy pénzügyi érdekek állnak. De az biztos, hogy ilyesmik állnak a háttérben, mert az egyszerű hétköznapi emberek, mint amilyenek mi is vagyunk, s, mint amilyenek azok többsége is, akik idevándorolnak, csak szeretnének nyugodtan élni, nevetgélni a mindennapi egyszerűségeken, elvégezni a feladatainkat és békében nyugovóra térni akkor, amikor eljön az este. Mind csak élvezni szeretnénk az életet és nem háborúskodni benne. Az nem a mindennapi ember vágya, hanem a hatalomé és az annak érdekében bevetett különös ideológiáké. A háborút egy átlag ember csak akkor választja, ha kényszerítik, ha nincs más választása, vagy ha védenie kell a szeretteit, értékeit, hazáját. Különben nyugton szeretünk maradni.

Végső soron tehát a népek arcai mögött mindig keresd a hatalmat és az ideológiát, amely leigázta, elnyomta, megőrjítette, vagy épp felszabadította, megbékéltette, megvilágosította azt.

OM SHANTI

Bálint  facebook

Purnam Yoga & Meditation 1147. Bp. Öv utca 140.
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló