Purnam Jóga Purnam Jóga

A napos oldal - 2012. 10. 16.

Minek örülünk a mindennapokban?
A legtöbb ember annak örül, ha elér valamit abból, amit szeretne. Ha leküzd egy akadályt, vagy megszerez egy régen vágyott dolgot. A cél elérése valóban fontos, de az addig vezető út is az. Ha csak annak örülünk, amikor célba értünk és az utat, ami odavezet csak szenvedésnek, aggodalomnak és nehézségnek éljük meg, akkor vajon elég lesz az a pillanatnyi öröm? Miért ne lehetne már magának az útnak, a lehetőségnek örülni? Annak, hogy egyáltalán felmerülhet bennünk egy cél elérésének a lehetősége? Annak, hogy útra kelhetünk, hogy neki veselkedhetünk, hogy gondolkodhatunk és álmodozhatunk valamiről, aminek elérése talán nem lehetetlen számunkra.
Sokan, ha eszükbe jut egy elérendő dolog, nem a lelkesedés és a felvillanyozódás önti el őket, hanem az aggodalom, a lehetetlenség és a tehetetlenség érzése, a csüggedés és a "nekem ez úgyse sikerülhet" gondolata. Így minden ötlet halálra, minden vágy elnyomásra, minden siker eleve kudarcra van ítélve.
Ha nekem eszembe jut egy ötlet, sosem vetem el. Legtöbbször papírt fogok és lerajzolom, lejegyzetelem, megfogalmazom. Élvezem azt, ahogy az ötlet kifomálódik előttem. Így lehet, hogy a jegyzeteimben különleges hátkímélő székek, mágneses örökmozgók és sok más különben a jógához nem nagyon kapcsolódó dolgok is vannak. Persze a legtöbb jegyzetem és ötletem a jógával, annak oktatásával, különféle tanfolyamok vázlataival és filozófiai előadások témáival foglalkozik, de mit tegyünk, ha a kreatív elme nem áll meg a saját területünk határainál, és ezért sokszor késztet arra, hogy belepillantsunk olyan világokba is, mint amilyen az atomfizika, vagy a csillagászat. A felmerülő ötletek sokaságát természetesen nem tudom megvalósítani. Részben mert nem fér bele az időmbe, részben mert valahol meg kellett húznom a határt, hogy mi az, amit a dolgomnak tekintek és mi az, amit már másokra hagyok. Ennek ellenére, bár tudom, hogy a felmerülő ötletek többsége a fiókban marad, mégis nagy öröm egy kicsit foglalkozni velük. Nem is beszélve azokról, amiket aztán kiemelek és úgy döntök, hogy megvalósítom.
Azt vettem észre, hogy ha elkezdek az ötleteimmel foglalkozni, megsokasodnak. Ez igazán fel tudja villanyozni az embert. S aztán elindulni egy cél irányába, energiát adni egy álomba, életet lehelni egy gondolatba, látni, tapasztalni, ahogy alakot ölt, ez az alkotás csodája. Ennek minden lépése, minden pillanata, még ha nehézségekkel teli, akadályokkal tűzdelt, küzdelmes folyamat is, akkor is elképesztően felemelő.
Élvezni az utat és elengedni a célt. Ha csak a célhoz ragaszkodunk, akkor az oda vezető út csak szenvedés lesz, és annak minden nehézsége gyengíteni fog. De ha az útra figyelünk és pusztán annak öröméért cselekszünk, ha boldoggá tesz már az a lehetőség is, hogy azon az úton elindulhattunk, még ha nem is érünk célt, akkor sem leszünk csüggedtek. Szomorúak lehetünk, de aztán újra jön majd egy ötlet, újra hívni kezd majd egy cél, és mi újra útra kelünk, hogy annak minden pillanatát élvezzük.

Bálintfacebook

Purnam Yoga & Meditation 1147. Bp. Öv utca 140.
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló