Purnam Jóga Purnam Jóga

Életünk és a csakrák 7. - A korona csakra

Elérkeztünk sorozatunk utolsó cikkéhez. Eddig végig gondultuk a csakrákkal kapcsolatos alapismereteket és talán néhány érdekes gondolattal is gazdagodhattak a cikkek olvasói. Természetesen leírásaink messze nem teljesek, hiszen a csakrák tana mély tartalmakat hordoz és sok szempontból lehet megközelíteni a témát. Igyekezzünk ehhez is nyitottan és érdeklődéssel fordulni, hogy mindaz, amire szükségünk van, elérhetővé váljon számunkra és ne váljon az elutasítás martalékává olyan gondolat, amely különben igazságot és értéket hordoz.

A nádik - azaz az energiavezetékek

Említettük már, hogy a csakrameditáció, illetve a csakragyakorlatok alapvetően az energia szintjén közelítik meg lényünk összetett egészét. Energiaszinten tekintve lényünkre, energiaszálak olyan összetett hálózatát tapasztaljuk, amely kitölti az egész testünket belülről, és még azon is túláradva, kitölti a testet övező mezőt. Ezen energiaszálak (a jóga hagyomány szerint 72000 van belőlük) szállítják a lényünket éltető életerőt. Emiatt van élet a sejtekben, emiatt működnek fizikai és mentális funkcióink.
A 72000 energia szálacskát nádiknak nevezik a jóga nyelvén, ami csövecskét jelent. Kísértetiesen hasonlít erre a magyar nád szavunk, ami nyelvtörténeti szempontból különben szintén indo-európai eredetű, csakúgy, mint a szanszkrit nádi. De érdekes módon a béka szó is ugyanazt jelenti mind a két nyelvben. Ettől persze a szanszkrit és a magyar még nem rokon nyelvek, mégha néhány misztika imádó ezt is szeretné hinni.
Ezek között a nádik között vannak olyanok, amelyek nagyob jelentősséggel bírnak a többinél. Összesen 14 fő nádit különböztetünk meg, amelyek átjárják az egész testet. (Hozzáteszem, hogy ezek a nádik nem azonosak a kínai orvoslásban használatos meridiánokkal, bár azok is energiavezetékek. Helyük és szerepük is más és más. Nem tanácsos keverni a kétféle tudományt.)
A 14 fő nádi között van három olyan, amelyek még a fő vezetékek között is kiemelkedőek. Ez a három vezeték a hagyomány szerint a gerinc mentén fut az orrnyílások és a farkcsont között. A bal orrnyílásnál az Idá vezeték felső végpontja található. Neve Holdat jelent. A jobb orrnyílásnál a Pingalá vezeték felső vége van. Neve Napot jelent. Orrnyílásainknál tehát energiaszempontból a Nap és a Hold érhető tetten.
Ez a két vezeték az orrnyílásoktól elindul felfelé a homlok felé, majd ott kereszteződnek és átfutnak a koponyaűrön. Onnan lefelé fordulnak a legfelső nyakcsigolyánál és újra kereszteződnek a torokban. Aztán tovább haladva kereszteződnek a szív és a köldök magasságában is, majd a keresztcsontnál, és találkoznak a farkcsont végében. Ezeknél a találkozási pontoknál jönnek létre a csakrák, vagyis azok az energiakerekek, amelyekről eddig írtunk.
A harmadik fő vezeték minden nádi legmagasztosabbika, a Szusumná. Egyenesen halad felfelé a gerinc tövétől az Ídá és a Pingalá által újra és újra körülölelve, míg el nem éri az orr tövét középen. Innen aztán visszafordul és elindul felfelé a homlokba újra, majd onnan a fejtetőhöz.
Na de miért érdekes mindez a csakrák szempontjából?

A Kundalíni energia

Az életenergiát Pránának hívja a jóga. Úgy tartják, hogy ennek a bennünk áramló energiának van egy forrása testünkben, amely mint egy erőmű, ellátja az egész testet. De sokkal több energiát képes adni, mint amennyire különben a mindennapi életünkhöz szükség lenne. Ezért ez az életenergia három és fél rét feltekeredve szunnyad a gerinc tövében. Amíg alszik, addig éppen elegendő energiát ad nekünk a létezésünkhöz. Azonban amikor felébred, ez az energia sokkal több lesz, mint amennyit egyáltalán kezelni tudnánk. Ez a szunnyadó energia bennünk a Kundalíni. Ha úgy ébred fel, hogy még nem vagyunk rá készen energetikailag, fizikailag és pszichikailag, akkor komoly problémákat okozhat. Képzeljük el azt, amikor egy atomerőmű ellenőrzött folyamatai felett egyszercsak elvész a kontroll. Határtalan energia szabadul fel, ami felégeti, megmérgezi, elpusztítja a környezetét. Ugyanezt teszi a Kundalíni is, ha nem megfelelő körülmények között és időben ébred, azaz a megfelelő kontroll nélkül.
Vajon miért lakozik bennünk ekkora energia?
Ennek a hatalmas energiának a szerepe az, hogy a mindennapi élet tevékenységeihez képest egy sokkal nagyobb energiaigényű feladat élvégzésére tegyen minket képessé.

A hatha jógában fontos szerepet játszik az, hogy a testet, az elmét és az energia mezőt képessé tegyük arra, hogy amikor a Kundalíni elindul, azt kezelni és nem csak elviselni, hanem felhasználni is tudjuk. Megfelelő testgyakorlatok nélkül, a légzés felett szerzett tökéletes kontroll nélkül, valamint az elménk uralása, a csendesség megtartásának képessége nélkül a Kundalíni ébresztgetésével kísérletezni játék a tűzzel. Ennek ellenére számos iskolában végeznek ilyen gyakorlatokat, amely mögött többnyire a tudatlanság és egy élő mester felügyeletének hiánya áll. Néha azt is látom, hogy Kundalíni gyakorlatnak nevezve olyan puszta túllégzésből származó technikákkal bódítják magukat emberek, amely végső soron szerencsére nem vezet a Kundalíni felébredéséhez. Ez a jobbik eset.
Természetesen meg vannak azok a tradícionális iskolák is, ahol egy tapasztalt tanár vezetésével biztonságosan gyakorolhatók a Kundalíni jóga elemei.

A csakrák, mint egy zár kulcsai

Amikor aztán végül a Kundalíni hatalmas energiája felszabadul, mérhetetlen áramlatként elindul felfelé a csakrákon. Ez nem egy lassú folyamat. Mint a villám csap keresztül a gerinc mentén. Mint egy feltörő gejzír, úgy szakad fel és tör egyszerre a legmagasabb központig.
Néha úgy tanítják, hogy a Kundalíni energia nyitja ki a csakrákat, és amikor elért egy szintet, akkor ott kifejti a csakrára jellemző hatásait a mindennapokra. Valójában ez még nem a Kundalíni, mindössze a tudatosság kiterjedése az adott területre, ami persze ettől még markáns hatással lehet életünkre.
Azonban fordítva is megjelenik a tanítás. A csakrák egyensúlyba kerülésével, ami nem más, mint az Idá és Pingalá vezetékek tökéletes kiegynesúlyozódása, vagyis a Nap és a Hold energia tökéletes összhangba kerülése szervezetünkben, elindul a Kundalíni. A csakrák, mint egy hét részből álló zár, zárva tartják a Kundalíni előtt a Szusumnát, ameddig kell. De aztán amikor eljön az idő, amikor megtörténik a tökéletes egyensúly, a csakrák egymás után kerülnek egyensúlyba és megnyílik az út felfelé. Akkor azonban mint egy robbanás, bekövetkezik az életerő kiáradása.

A szahaszrára helye

A Kundalíni hatalmas energiája feltör a gerinc mentén és eléri a legfelső energia központot, a korona csakrát. Ez a fejtetőn található és kiterjed a fejtető fölötti térbe. Anomáliái az agykérgi funkciók problémáiban és a legfelső szintű hormonális vezérlés hibáiban nyilvánulhatnak meg.
Mantrája különös módon nem egy hang vagy hang sor, hanem a Csend. Az a Csend, amit ha valaki már gyakorolta az OM mantrát, vagy más mantrákat, akkor a mantra befejezése után tapasztalhatunk. Ezt a csendet ismételjük magunkban a Korona csakra harmonizálása érdekében.
Ahogy a többi központnak, ennek is van színe. Ebben az esetben ez a fehér fény. Felidézése szintén segít egyre inkább kiegyensúlyozni a fejtető központunkat.
A Kundalíni célba érésével, amikor a központok tökéletes egyensúlyba kerültek, bekövetkezik a szellemi átlépés. Ez az, amihez képzeletünket felülmúló erőre van szükség, és ez az az erő, ami természetünknél fogva bennünk lakik.
Ekkor a tudat magasabb állapotba kerül. Tisztán láthatóvá válik, hogy amit eddig valóságnak hittünk, pusztán az elménk játéka volt, hogy az én, amit énként ismertünk, az ennek a játéknak egy részlete csupán, és lehull minden téves önazonosság, minden illúzió, és ott vagyunk tiszta Ön-magunkban.

A megvilágosodás

Ez a felismerés. Megértése mindannak, ami van és ami csak úgy tűnik, mintha lenne.
Felismerése annak, hogy minden szenvedés forrása az a tévedés, hogy fontosnak és létezőnek vélünk olyan dolgokat, amelyek csupán elménk teremtményei. Felismerése valódi lényünknek, létezésen túli létezésünknek, forma nélküli, kiterjedés nélküli végtelen állapotunknak.
De addig még hosszú az út,
sietni kár,
egy élet sok és kevés is már,
s most, hogy beleittam e forrás vizébe,
tudom, hogy végül a révbe érve
beteljesülten a Nirvána vár.

Bálintfacebook

Purnam Yoga & Meditation 1147. Bp. Öv utca 140.
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló