Purnam Jóga Purnam Jóga

Életünk és a csakrák 4. - A szív csakra

A csakrákkal kapcsolatban nagyon sok jó, és sajnos még több teljesen rossz könyv került a könyvesboltok polcaira mostanában. Azt vettem észre, hogy sok könyvet olyanok írtak, akiknek nem volt valós tapasztalatuk a csakrákkal kapcsolatban. Logikai úton kikövetkeztetett információhalmaz, mellébeszélés, valótlanság és a képzelet szülte fura történések szerepelnek sok olyan könyvben, amit a hétköznapi olvasó megvásárol és aztán elhisz. Az ilyen szerzők mindössze az intellektusukra támaszkodnak, amikor a műveiket írják. Azonban a csakrákkal való foglalkozás nem csak az intellektus, nem csak az ész tere, nem csak a megérzéseké, hanem önmagunk még mélyebb megismerése vár minket túl a logika és a kispekulálhatóság mezején.

Az elméről

A jóga elszánt gyakorlója nem kisebb célt tűz ki maga elé, mint azt, hogy a saját elméjét teljes egészében felfedezi és uralja. Ennek számos útja lehetséges, amit a különböző ősi kultúrák ki is fejlesztettek. A jóga ezen utak közül talán az egyetlen, amely nem csak fennmaradt élő tanításként az évezredek alatt, de folyamatosan tovább csiszolódott, és csiszolódik ma is.
A csakrameditációs gyakorlat ezt a magasztos célt sajátos módon, a fizikai, energetikai és mentális folyamatok összehangolásával éri el.

Na de miért akarja a jógi uralni az elméjét? Mi szüksége van rá? És mit jelent az, hogy "teljes egészében"?
Az elménk hihetetlenül hatalmas folyam. Ennek a szinte felmérhetetlen elme-folyamnak tudatunk egy elenyészően kicsi részét képezi. A legtöbb dolog, akár a jéghegy vízalatti részei, rejtve marad egy olyan ember előtt, aki nem merül el az elmefolyamatainak a feltérképezésében. Mivel életünket az elménk tudatos, tudatalatti és tudattalan folyamatai irányítják, az ember méltán gondolhatja azt, hogy ha az életemet és a sorsomat a saját kezembe akarom venni, akkor látnom kell mi folyik bennem azokon a területeken, amik kívül esnek a hétköznapi tudatosságunk körén.
A meditációs gyakorlatok segítségével az ember elmerülhet ebben a mérhetetlen birodalomban és ráébredhet számos olyan dologra, amely életének meghatározójaként befolyásolta eddigi döntéseit és szerencséjét. De ezen túllépve arra is képes az ember, hogy meg is változtathassa ezt a belső hatást, ha szükséges, ha nem arra kanyarodott az élete, amerre igazából szerette volna.

Felfedezve az emberi elmét a jóga gyakorlataival, felismerjük annak sajátos területeit. Nagyon érdekes például látni, hogy az elme hogyan képzi az én érzetét. Nagyon érdekes tapasztalni, hogy végülis bármely tudattartalom válhat énné a meditációs gyakorlatban, azaz az énérzet átalakulhat valami olyasmivé, ami korábban nem tartozott az énhez. Úgy érezhetjük, mintha mi magunk lennénk a légzés, vagy a megfigyelt gyertyaláng, vagy a csengő végtelennek tűnő hangja. Pedig mindezek nem mi vagyunk, csupán az elme képezi le adott pillanatban úgy, mintha én lennék az, amit figyelek. A koncentráció magas fokán megismerhető az elmének ez az énképző funkciója, és tetten érhető benne az a tény is, hogy valójában az az én, amit különben énként ismerünk életünkben, sem egy stabil valami, hanem ki van szolgáltatva az elme hullámzásainak.

Még mélyebbre merülve az elmefolyam mélyére, láthatjuk az ész és az én együttműködésének csapdáit, ahogyan magukkal rántják az embert az egoizmus, a szerzés és a birtoklás mélységeibe.
Majd még mélyebbre merülve magunkban találkozunk a legmélyebb bölcsességgel, amely mindannyiunkban ott lakozik. Ez a bölcsesség határtalan tárháza mibennünk. Sokan, akik valamilyen vallás gyakorlása során jutnak el idáig gyakran már magának Istennek tulajdonítják ezt, pedig ez még mindig csak a saját elménk.
Aztán legbelül ott van a mindent megőrző könyvtár, a tudatosan átélt és a nem tudatosan tapasztalt összes lenyomata véget nem érő sorokban.
És mindezek hatással vannak életünkre, személyiségünkre, sorsunkra.
A csakra meditáció nagyon finoman vezet be minket ebbe a világba és adja kezünkbe az irányítás lehetőségét.

A szív csakra

Helye a mellkas közepében található.
A korábban ismertett módon csendesedjünk el egy kicsit, majd irányítsuk a figyelmünket a mellkas közepébe. Szemléljük, hogy milyen érzetek ébrednek bennünk, amikor a figyelmünket itt tartjuk. Hallgassuk egy kicsit a szívünk dobbanásait. Néhányunknak ez némi enyhe feszültséget okozhat. Ha ez jelentkezik, akkor figyeljük pár pillanatig a légzést, majd térjünk vissza a szívünk hallgatásához.

Az érzelmek és a szív

A szív legtöbbünk számára az érzelmek helye. A szeretet és a gyűlölet párosa a szívben lakik. Amikor valakinek összeszorul a szíve, vagy nyomja valami a szívét, vagy megdobban érte a szíve, sokmindent alárul arról, hogy valójában hogyan is kötjük össze szívünket a bennünk folyamatosan áramló érzelmekkel.

Tavasz van. Lassan végre zöldbe borulnak a fák, és mindefelé virágok illata árad. Ilyenkor én is úgy közlekedek, mint a kutyám: orrommal az égnek fordulva szimatolok.
Az egyre zöldülő világban szárba szökken a szerelem is. Milyen érdekes, hogy a jógában a szív színe a zöld. Talán ennek köszönhető az a sok érzelem. Vagy csak a hosszú sötét tél utáni egyre több napsütés okozza?
Mindenesetre a szívünk aktiválódásával érzelmeink is nekiindulnak és áttörik az ész kapuit.

Hallgass a szívedre?

Ezoterikus körökben sokat hallom ezt a felszólítást. Sajnos azonban azt tapasztalom, hogy nem tudják, hogy mit jelent. A hallgass a szívedre a hétköznapi fogalmaink szerint azt jelenti, hogy hallgass az érzelmeidre. De ez nem a legmegfelelőbb út. Az érzelmek ugyanis legalább ugyanannyira képesek félrevezetni minket, mint amennyire az ész csődöt tud mondani bizonyos helyzetekben. Még a legjobb, ha az ész és az érzelmek útmutatásait egyszerre alkalmazza az ember, de ez még mindig korlátozottan vezet csak a jó útra.
A szív valójában ebben az esetben sem nem az észt, sem nem az érzelmeket jelenti. Sokkal inkább azt a mély belső bölcsességet, amely bennünk lakik, amely lényünk szívében, középpontjában, mélységében található, melyet elfed az elme felszínes áramlása, amelyet eltakar az egó és az ész paktuma. Erre a végtelen belső bölcsességre kell hallgatnunk, mert a mi valódi képességünk a helyes döntésre itt lakik bennünk. Ha megtanulunk hallgatni erre a belső útmutatóra, amely túl van az ész és az érzelem ellentmondásos viharain, amely túl van az önösségen, amelynek nem sajátja sem az önzés, sem a tévedés, akkor nem követünk el többé hibát, akkor életünk a helyes úton halad tovább. Az olyan bölcs, aki megtanult erre a belső útmutatóra hallgatni, a világ számára talán kissé furcsa, hiszen értékrendje olykor nem illik a világba, a ragaszkodás és a birtoklás minimális szinten érdekli, s egyként tekint szomorúságot és örömet. Míg azonban idáig eljutunk, számos apró lépést megtéve mindennap tapasztaljuk, milyen békés dolog a belső útmutató követése.

Gyakorlatok a szív központra

Ennek a központnak az eleme a levegő. Ennek okán a legjobb szívcsakra aktiváló gyakorlatok között szerepelnek a légzőgyakorlatok. Tanuljuk meg a teljes jógalégzést, amellyel az egész tüdőt, és ezáltal az egész testet képesek vagyunk átlélegezni. Ez felébreszti a szív energiáját, ezáltal felébrednek az érzelmek, de felébred bennünk a belső bölcsességre való nyitottság is.
Gyakoroljunk mellkas nyitó gyakorlatokat. Feküdjünk rendszeresen egy párnára a lapockákkal és összefont karokkal a fejünk fölött időzzünk így a légzést figyelve. Végezzünk kobra tartást és íjj pózt, valamint az alázat gyakorlatát, a jóga mudrát.
Természetesen éljük meg az érzelmeinket és fejezzük is ki őket. Gyakoroljuk az örömteli adás és elfogadás gesztusát és amikor csak lehet, öleljünk meg valakit szeretettel.

A szív központ és az egészség

Ha a szív terében gondok vannak energetikailag, akkor szív- vagy tüdő problémák, légzési nehézségek lehetnek. A mellkasi fájdalmak is ide sorolhatók, de még a reflux is. A vállak fájdalmai és betegségei, és a karok szintén a szívközponthoz tartoznak. Az ilyen betegségeket az orvosi terápia mellett érdemes kezelni csakra gyakorlatokkal is.
Számos esetben tetten érhető a szívközpont problémáihoz kötődően immunrendszeri betegség is.

Legközelebb a torok központtal fogunk foglalkozni. Addig is adjunk hangot gondolatainknak :)

Szeretettel:
Bálintfacebook

Purnam Yoga & Meditation 1147. Bp. Öv utca 140.
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló