Purnam Jóga Purnam Jóga

Életünk és a csakrák 3.

Mai témánk a harmadik csakra, nevezetesen a köldök központ. Az elmúlt két cikkünkben bemutattuk, hogy ezek a központok hogyan függenek össze fizikai, mentális és energetikai folyamatainkkal, és hogy ezek a folyamatok hogyan hatnak egymásra. Kiderült, hogy ha valamilyen fizikai probléma merül fel, akkor amögött energetikai és mentális folyamatok zajlanak, amelyek befolyásolják a fizikai események, a testi történések alakulását.
Sajnos ma igazán azt tekintjük betegségnek, ami már fizikai szinten mintegy materializálódott, de valójában tudnunk kell, hogy a betegség sem nem itt kezdődik, sem nem itt ér véget.

A betegségek okai

Ha valaki megbetegszik valamilyen betegségben, akkor legtöbb esetben fizikai szinten kezdik kezelni. Ez rendben is van így. Azonban nem feltétlenül lesz elég hatékony és gyors a felépülés. Sokkal biztosabb a gyógyulás - még ha egy egyszerű megfázást is veszünk csak alapul - ha minden szinten, azaz a három terület egészén folyik a felgyógyulást segítő munka. Így a fizikai kezelés mellett érdemes energetikai és mentális kezelést is alkalmazni. Ahhoz, hogy mentális kezelést alkalmazzunk nem kell feltétlenül a szokásos értelemben vett mentális betegségben szenvedni, csak azt kell elfogadni, hogy a betegség lehet mentális eredetű, de ha nem az, akkor is járhat mentális tünetekkel, amelyeket érdemes mentális eszközökkel alakítani a gyógyulás sikere érdekében.
Ha tisztában vagyunk egy betegség okával, az ok fizikai, energetikai vagy mentális komponensével, akkor jó eredményeket érhetünk el a lábadozásunkban. Ehhez az önmagunkkal való teljes őszinteségre van szükség. Sajnos, ha túl sokáig hazudtunk magunknak, vagy nem vagyunk elég erősek szembenézni a hibáinkkal, vagy egyszerűen csak a tényekkel, akkor szükségünk lehet egy segítőre, aki végigvezet ezen az úton.

Energetikai kezelés

A csakrameditációs gyakorlatok valójában energetikai kezelések, bár sok mentális és fizikai vonatkozásra felhívhatja az ilyen jellegű gyakorlat a figyelmet. Mivel a csakrameditáció a légzéssel, a testtartással és a figyelem összpontosítással dolgozik, ezért energetikai szinten intenzív impulzusokat adhat a harmónikus működések elérése felé. Az energetikai mezőnk a fizikainál finomabb, de az elménél durvább terület. Így a kettő között elhelyezkedve mind a két irányba kedvezően és gyorsan képes hatni. Ezért alakulhattak ki az ősi kultúrákban olyan hatékony, csak energetikai eszközöket alkalmazó komplett gyógyító eljárások, mint a marma masszázs, vagy az akupunktúra.

A harmadik központ tere

Ez az úgynevezett köldök központ. A bennünk lévő pontos helyét úgy határozzuk meg, hogy a figyelmünket a már korábban említett elcsendesedési módszerrel megnyugtatjuk és a hasüreg területére irányítjuk. Itt figyeljük az érzeketeket a köldök és a gerinc között. Lehet, hogy úgy tapasztaljuk, hogy itt egy markáns térérzet alakul ki, amelynek formája és áramlásai vannak. Az is lehet, hogy személyesen ki-ki egy kicsit feljebb vagy lejjebb tapasztalja ezt. A harmadik központ tudatosításakor mindössze figyeljük ezt a teret, ennek a térnek az érzeteit. Sokszor már ennyi is elég ahhoz, hogy ráébredjünk néhány dologra.

A harmadik központ mentális oldala

Ha figyelmünkkel elmélyedünk a köldökcsakra terében, és csak figyeljük, milyen érzetek és áramlások tapasztalhatóak itt, megtörténhet, hogy beugrik egy-két gondolat, felsejlik egy emlék, vagy megérzés. Ha elég éberek vagyunk, el tudjuk kapni azt a pillanatot, amikor ez megtörténik. Sajnos, amikor direkt várjuk az ilyenek felmerülését, akkor nem jönnek. Ezért minden elvárás nélkül csak figyeljük, az érzeteket. Ha bármilyen fájdalom van ezen a területen, vagy csak melegség, vagy a bőrt érintő ruha érzete, az tökéletesen megfelel arra, hogy a figyelmet ezen a területen tartsa. Amikor itt időzünk befogadó tudatállapotban, akkor előfordul, hogy a központ fizikai vagy mentális oldala úgy mutatkozik meg számunkra, hogy képek, érzések, vagy emlékek törnek elő belőlünk. Az elkalandozó figyelem nem ez a kategória. Amikor fegyelmezetlen elménkkel el kezdünk valamin gondolkodni, vagy spekulálunk az adott központtal kapcsolatban, előhozva mindazt, amit korábban olvastunk vagy hallottunk ebben a témában, tévedések áldozatai lehetünk. Ne gondolkodjunk tehát, hanem csak figyeljünk. Az ilyen figyelés során olyan dolgok fognak majd felmerülni, amelyeknek van közük az adott terület, jelen esetben a köldök központ fizikai-, energetikai- és mentális állapotához.

Fizikai összefüggések

A köldök központ fizikailag a vékonybelek és a gyomor köréhez tartozik. Ez a napfonat - a solar plexus - területe. Szervi szinten a vesék, a máj és az epe, valamint a hasnyálmirígy és a lép működései tartoznak ide. Ha ezekkel valami gond van, akkor a harmadik központ kezelésével tudjuk ezeket megoldani.

Mentális összefüggések

Könnyen meg tudjuk, hogy mi a bajunk mentálisan, ha az itt helyet foglaló szervekkel kapcsolatos népi mondásokat szemügyre vesszük. A rosszmájúság, a gyomorforgató, vagy a nem veszi be a gyomra kifejezések jól szemléltetik, hogy hogyan hatnak viselkedési, gondolkodási formáink a szerveinkre. Ebből a térből származik a harag, a düh és a lelkesedés is.
Ha haragunkat elfojtjuk, ha nem mondjuk ki, hogy mi a bajunk a társainkkal, vagy ha mindig csak nyeljük a sok szemétséget, amit a világ felénk dobál, problémák fognak mutatkozni ezen a területen. Ha elnyomjuk magunkban lelkesedésünket, ha hagyjuk magunkat kiábrándítani a környezet lehúzó pesszimizmusa által, szintén hibát követünk el. De ha túl sokáig tápláljuk a haragot magunkban, az is elégethet belülről - s így a harag épp saját magunkat pusztítja el.

A köldök csakra energiaszinten

Ez a belsőtűz energiájának a helye. A kínaiak ide teszik a velünk született energia székhelyét - de mivel hiba lenne keverni a különböző kultúrák tanításait, maradjunk az indiaiak bölcsességénél.
A központot Manipúrának, azaz a kincs székhelyének nevezik. Mire utalhat ez?
A kincs, amire az ind mantrák és a szent szövegek utalnak, nem más, mint az OM MANI PADME HUM közismert buddhista mantrában is megjelenő Padme, azaz Lótusz. A lótusz a legfelsőbb tudás, a legnagyobb bölcsesség, az emberi lét legmagasabb formájának, a megvilágosodott tudatnak, vagy a Buddhaságnak a szimbóluma.

Gyakorlatok

Ez a központ kiválóan aktiválható számos hátrahajló gyakorlattal, mint amilyen a bhudzsangászana (kobra), a dhanurászana (az íjj), vagy az usthrászana (teve). De az előrehajló gyakorlatok is jótékonyan hatnak, mint pl. a pascsimottánászana (ülve előrehajlás).
Minthogy ennek a területnek az eleme a tűz, energiahiányos állapotban érdemes egy gyertyalángot szemlélni illő távolságból, vagy a napon tevékenykedni, természetesen letakart fejtetővel.
Gyakoroljuk a lelkesedésünk és a haragunk kifejezését.
Légzőgyakorlatok közül a tűzlégzést és a hasi légzést javasoljuk és ha valaki járatosabb a jógában, akkor az uddijána bandha (hasi zár) is áldásos lehet.

Bálintfacebook

Purnam Yoga & Meditation 1147. Bp. Öv utca 140.
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló