Purnam Jóga Purnam Jóga

Életünk és a csakrák 1.

Mostani levelünkben egy új témasorozatot indítunk, amelynek terveink szerint hét része lesz majd. A sorozat cikkei a csakrák mentális hatásaival foglalkoznak majd, illetve azokkal az életterületekkel, amelyeknek a csakrák részben visszajelzői, mutatói, részben pedig általuk szabályozói is lehetünk. Az elméleten túl olyan gyakorlatokkal is találkozhatunk majd, amelyek elősegítik az adott terület megerősítését, javítását, kiegyensúlyozását.

A csakrák a hétköznapi emberek számára szinte teljesen ismeretlen dolgok. Ha valaki hallott is róluk, minden bizonnyal csak misztikus elképzelései születhettek ebben a témában, vagy egyszerűen csak hülyeségnek gondolva, lesöpörte az asztalról őket. Azonban a csakrák ismerete, a csakrákra való odafigyelés nagyban segítheti a mindennapi életünket, a problémáink megoldását, vagy annak tudatosítását, hogy hogy is vagyunk igazából.
Az ezoterikus érdeklődésű emberek számára a csakrák nem ismeretlenek, néha még "túl sokat" is tudnak róluk. Úgy értem ezt, hogy olyan dolgokat is, amelyek már tényleg nem igazak, a túlzás vagy a misztikum világába tartoznak.

A csakrák definiálása

Több oldalról közelíthetjük meg ezt a kérdést. A csakrák részben fizikai terek. Fizikai térként egy-egy csakra különböző szervérzetekkel, szervi működésekkel van összefüggésben. Ezeket az összefüggéseket mindig az adott központot tárgyalva fogjuk majd részletesen elemezni. A szervekkel, szervérzetekkel való összefüggést úgy kell értenünk, hogy az adott területen lévő testi szervekből érkező érzetek, vagy a szervekhez nem kapcsolható, de mégis az adott területen érzett érzetek, illetve az adott testi szervek működéséből fakadó, de a test más területein jelentkező érzetek. Hogy egy példát említsek, a bőr bizonyos problémái, elváltozásai összefüggésben állnak az emésztő szervekkel, de nem az adott emésztőszervi területen jelentkeznek érzetként, hanem máshol a bőrön.
Másrészt a csakrák, mint energetikai központok foghatók fel. Ilyenkor olyan finomabb, a testi működésekkel közvetlenül nem azonosítható tapasztalatokról van szó, amelyek érzékelése konkrét, és intenzív is lehet akár, de mégsem fizikai. Energia központokként a csakrák az életenergia (prána) áramlásának szabályozói, kapui, elosztói. Hibás működésük fizikai és nem csak fizikai problémákhoz vezet, míg helyes működésük az életenergia harmonikus eloszlását eredményezi, ezáltal testünk működései is kiegyensúlyozódnak.
Harmadrészt a csakrák pszichikus központokként értelmezhetők, mivel a test és az elme szoros együttműködése révén az elmefolyamatok mintegy tükröződnek, leképeződnek a fizikai testen, ezzel fizikai tünetet hozva létre, amely mögött valamilyen elmefolyamat, lelki tényező áll. Mivel a test minden területe az elme vetítővásznának minősül, minden testi tünet mögött kereshetünk lelki, szellemi aspektust. De ez nem azt jelenti, hogy minden fizikai megnyilvánulás lelki eredetű, hanem csak azt, hogy van mentális vetülete.
A jóga tanítások eme mindhárom oldalát vizsgálják a csakráknak ahhoz, hogy működésük, adott esetben hibáik teljeskörűen szemlélve, válaszokat adhassanak nekünk életünk helyzeteire, problémáira, illetve megoldásokat nyújtsanak ezen problémák leküzdéséhez.
Most nézzük konkrétabban mindezeket!

A csakrák elhelyezkedése

Számos leírást találunk ezzel kapcsolatban. Némelyik ellentmondva a másiknak máshová teszi az egyes területeket, ezért ahhoz, hogy pontosan, magunkban, saját tapasztalatként be tudjuk határolni a csakrák helyeit, minden egyes alkalommal egy gyakorlatot fogunk elvégezni.

Az első központ tere

Most tehát következzen az első, úgynevezett legalsó, vagy Gyökér központ terének azonosítása:
A gyakorlathoz le kell ülni egy kényelmes karosszékbe, vagy le kell feküdni a hátunkra, esetleg meditációs pozícióba helyezkedhetünk, ha ismerünk ilyet. Ezután néhány percig figyeljük a légzést, hogy elménk zajosságából egy kicsit visszább vegyünk. Erre az elcsendesedettebb állapotra szükségünk van ahhoz, hogy észlelni tudjunk olyan finom érzeteket is, amelyek a normál ingernívonkon egyszerűen elnyomódik a nagyobb "zajok" mögött.
Ezután irányítsuk a figyelmünket a gerinc tövéhez, a farkcsonthoz. Próbáljuk megérezni milyen érzetek érezhetők a testben a farkcsont előtt. Figyeljük meg, hogy ezek az érzetek milyen nagyságú, formájú teret alkotnak a farkcsont előtt. És figyeljük meg azt is, hogy milyen összefüggésben állnak ezen érzetek a légzésünkkel.

Ez az alsó központ, vagy szanszkrit nevén Múládhára. Az ilyen megfigyeléssel - érzékenységünktől függően - mind fizikai, mind energetikai szinten képesek vagyunk a csakrákat behatárolni.

Szervi összefüggések

Ehhez a központhoz tartozik a végbél és a vastagbél működése, férfiaknál a prosztata, de ide tartoznak a lábak is, illetve energia szinten ez a terület felelős a gerinc, a csontok és a fogak egészségéért is. Ha ezeken a területeken bármi probléma jelentkezik, akkor számot kell vetnünk azzal, hogy az alsó központunk nem működik megfelelően. Ez a nem megfelelő működés jelentkezhet fizikai, energetikai és mentális folyamatokban. Mivel szervezetünkben - amelybe most belesoroljuk a teljes fizikai - energetikai - mentális egységünket - oda-vissza ható folyamatok érvényesülnek, ezért nem mindig egyértelmű eldönteni, hogy egy-egy probléma tünet vagy ok. Így aztán mindhárom területen hozzá kell fognunk a helyreállításhoz, hogy eredményeket tudjunk elérni. A legtöbben az energetikai folyamatokat nem képesek érzékelni, így bár adunk rá gyakorlatokat most, mégsem feltétlenül fogja mindenki rögtön tapasztalni annak hatásait energia szinten. Ennél sokkal jobban észrevesszük a mentális változásainkat.

Mentális összefüggések

Az alsó központhoz általában a biztonsággal és az anyagisággal kapcsolatos mentális folyamataink kapcsolódnak. A félelmeink, a túlfokozott anyagi biztonságra való törekvés, a veszteségtől való örökös félelem, az elengedés és a megengedés hiánya vetül itt ki fizikai és energetikai problémaként. Ha az ide kapcsolódó szervekkel gond van, akkor el kell gondolkodnunk életünkön, gondolkodásmódunkon, a másokhoz való hozzáállásunkon. Ha pl. jellemzően félünk az emberektől, vagy az élet kiszámíthatatlanságától, akkor bizonyosan foglalkoznunk kell az alsó központunkkal mindhárom szinten.

Fizikai gyakorlatok

Az alsó központunkat legintenzívebben az álló jóga gyakorlatok stabilizálják. A tádászana ennek a legfontosabb gyakorlata, de nagyon intenzív hatása van erre a központra a vriksászanának, a fa tartásnak is.
De ha valaki nem jógázik, mégis szeretné ezt a területet jó irányba hangolni, akkor menjen el gyakran kirándulni, időzzön a fák közt, a természetben, másszon hegyeket, vagy végezzen a szabadban nehezebb fizikai munkát, kertészkedjen, vágjon fát.

Mentális gyakorlatok

Gyakran tudatosítsuk magunkban a biztonság érzetét, függetlenül attól, hogy esetleg éppen semmi okunk nem lenne arra, hogy biztonságban érezzük magunkat. Nézzünk körül az életterünkben és mindent, amit feleslegesnek találunk, ajándékozzunk oda másoknak. Persze ilyenkor sokminden hirtelen fontosnak tűnhet, de valójában lehet, hogy már évek óta rá se néztünk. Az ilyen elengedés gyakorlat sokat lendít az alsó központ működésén. Váljunk meg minden belső rosszindulatunktól is. Forduljunk bizalommal az emberekhez, akik körülvesznek, még akkor is, ha különben nem igazán szolgáltak rá erre a bizalomra. Persze ne legyünk naívak, de ne is erősítsük tovább a bizonytalanságot.

Energetikai gyakorlatok

Energia szinten egyrészt jól hangolható az alsó központ azzal, hogy a fent említett módon tudatosítva a farkcsont előtti teret belevisszük a légzést. Elképzeljük, mintha ezen a téren át lélegeznénk. Ezt néhány percig érdemes végezni.
A másik különösen hasznos gyakorlat a múla bandha. Ez tulajdonképpen egy medencealapi izomzár, amivel azonban nagymértékben aktiválható az alsóközpont energiamezeje. Sajnos a múla bandha tanulása összetett, ezért azt javasoljuk, hogy ehhez keressünk fel egy jógatanárt.

Legközelebb a második központ fizikai, energetikai és mentális folyamataival, összefüggéseivel fogunk foglalkozni, és még a mostaninál is részletesebb gyakorlatokkal fogunk találkozni a problémák megoldásához és megelőzéséhez.

Bálintfacebook

Purnam Yoga & Meditation 1147. Bp. Öv utca 140.
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló