Purnam Jóga Purnam Jóga

Az elme erejéről - a koldus és a bankvezér elméje - 2013. 12. 09.

Minden ember elmével rendelkezik, de nem minden ember van tisztában azzal, hogy az az elme, amivel rendelkezik, az mi mindenre képes. Pedig az elme egy olyan eszköz, amelyet ha nem tanulunk meg használni, romba döntheti az életünket, pokollá teheti azt, vagy épp maga válik a szenvedések forrásává. Ha viszont megismerjük, megtanuljuk kezelni, fel tudjuk használni a céljaink elérésében, és olyanná formálhatjuk vele világunkat, amilyenben érdemes élni.
Minden elme energiával rendelkezik, amellyel hatással van a környezetére, önmagára és nagyon intenzíven a testre is. Ez a hatás olykor meglepő, nem nyilvánvaló, de megfigyeléssel felismerhető.

Az elme energiája abba összpontosul, amivel foglalkozunk, amikre gondolunk. Ha elménkben olyan gondolatokat forgatunk, amelyek tartalma életünk rosszra fordulásával kapcsolatosak, akkor elménk ebbe fogja az energiáját sugározni és akarva-akaratlanul olyan helyzetben találjuk magunkat, ami meglehetősen sok problémával, vagy kifejezetten életünk struktúráinak összeomlásával jár. Ha azonban elménkben pozitív lehetőségeket forgatunk, de közben szembenézünk azokkal a lehetőségekkel is, amelyek azokat megakadályozhatnák, akkor életünk jobb irányba fordul.

Különösen erős energiája van azoknak a gondolatoknak, amelyekhez érzelmek társulnak. A negatív érzelmek még erősebben húzzák életünket a kátyu felé, mint az egyszerű negatív gondolatok.
Nem azt jelenti ez, hogy akkor is vidáman vigyorogva azt kell harsogni, hogy minden rendben, amikor süllyed a hajó, hanem azt, hogy amikor még nem süllyed, hanem rendesen úszik a vízen, akkor nem szabad folyton azt mondogatni, milyen rossz lehet akkor vagy emekkor. Ha meg már süllyed, akkor gondoljuk végig mit tehetnénk, fogadjuk el, és tegyük meg. Igazából ez a pozitív gondolkodás: a mindig megoldást kereső, elfogadó, megengedő, megértő gondolkodás.
Gondoljuk csak el, ha egyetlen elme képes az adott életet és a körülötte élők életét befolyásolni, mit tud tenni egy csoport, vagy egy nemzet elméje. Ha abban szorongással, félelemmel, aggodalommal teli gondolatok az uralkodók, hogyan tudna kilábalni a nehézségekből, hogyan tudna elérni bármilyen eredményt? De ha abban hit, pozitív gondolatok és érzelmek vannak, akkor gyakorlatilag bármilyen célt képes elérni. És e-tekintetben nincs különbség a különféle egzisztenciális szinten élők között. Sőt. Minél elkeserítőbb helyzetben él valaki, negatív érzelmei annál intenzívebbé teszik a kollektív elmében a kilátástalanság lehetőségét és az egyre nagyobb közegre terjed ki. Ez a mentális háttere annak, hogy egyre nagyobb a rés a szegények és a gazdagok között. Sajnos sokkal többen vannak, akik elégedetlenek, akik félnek, akik a mindennapjaikban már feladták a reményt arra, hogy jobban is mehet nekik. Ezt sajnos nem könnyen kompenzálja az, ha néhányan jól érzik magukat. Ez a csoportot nem valószínű, hogy előre viszi.

A felelősség mindannyiunkké. Mivel mások gondolkodását akarattal nem lehet átírni, kénytelenek vagyunk a magunkén változtatni. Ez már hatással lesz a saját életünkre, az pedig a körülöttünk élőkére. Ezzel elindítható egy a mostanival ellentétes irányú folyamat.

A gyermekek elméje különleges. Még nagyon rugalmas és képlékeny, ugyanakkor rendkívül nagy az energiája. Ami egy gyermek elméjében megindul, az nagyon intenzív hatással van a körülötte lévő világra, a családra, amelyben él. Lényegében egy gyermek jólléte meghatározhatja a család jóllétét is. De ez nem azt jelenti, hogy a szegény családok nem lehetnek boldogok. A gyermekek elsősorban nem anyagi javakat, hanem figyelmet, törődést és biztonságos lelki környezetet szeretnének. Sajnos azonban a szegény családokban sokszor ez is hiányzik. A szülők boldogtalansága aztán ragadós, a gyerek hamar átveszi és negatív, nagy energiájú elméje hatással lesz a környezetére, sőt, az egész Világra. Egy gyermek elméjét a legkönnyebb úgy megváltoztatni, ha az ember a saját elméjét megváltoztatja. Ha a szülő átneveli magát és elkezd hinni önmagában, elkezdi megtölteni pozitív elvárásokkal az elméjét, akkor ezt fogja a gyerek lemásolni. És jobban fog neki esni, mint a negatív gondolatok. Tedd boldoggá a gyermeked azzal, hogy pozitív elmét alakítasz ki, s ő boldoggá fogja tenni a Világot.

OM
Bálintfacebook

Purnam Yoga & Meditation 1147. Bp. Öv utca 140.
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló