Purnam Jóga Purnam Jóga

A sötét oldal 1. - 2013. 03. 28.

Észre vetted már, hogy vannak bizonyos dolgok, amikre kifejezetten bosszúsabban, vagy haragosabban reagálsz? Dolgok, amelyeket ha hallassz, biztos, hogy nem maradsz közömbös? Dolgok, amelyek felháborítanak, emberek, akik kiverik a biztosítékot nálad, és helyzetek, amelyekben elszabadul benned az állat?
A sötét oldalunk okozza ezt. Mindannyiunknak van ilyen, bár a legtöbben nem tudnak erről, vagy nem akarják elfogadni, esetleg tűzzel vassal küzdenek is ellene. Pedig ez is a részünk. Mindünket csábítja, kísérti és csapdába akarja csalni a sötét oldala.
Korábbi cikkeinkben már sok szó esett arról, hogy számos dolog nem a szándékainktól függ az életünkben, hanem attól, hogy elménk rejtett birodalmában, a tudatalattiban és a tudattalanban mi minden rejlik. Persze ez mérhetetlenül nagy terület, nincs esély rá, hogy az egészet képesek legyünk feltárni, de szerencsére nem is kell. Csak azokra a dolgokra kell rábukkannunk, amelyek negatív módon befolyásolják az életünket. Ha még arra is rájövünk, hogy mi befolyásolja pozitívan, akkor igazán nyert ügyünk van.
Ahhoz, hogy ennek nekifogjunk meg kell tennünk egy eddig lehet, hogy szélsőségesen került helyzetet. Be kell látnunk, hogy nem vagyunk tökéletesek, hogy bennünk is vannak olyan tulajdonságok, amelyek miatt másokat megvetünk, vagy irtózunk, esetleg félünk tőlük. Vegyük számba a környezetünket, mert ez fogja megmutatni azt, hogy mit kell keresnünk belül. Van-e olyan, akitől félünk, vagy zsarnokoskodik felettünk, vagy undorodunk, vagy megvetünk, vagy irígykedünk rá? Vegyük számba, akár írjuk is össze az összes olyan embert közel és távol, akivel van valami bajunk, vagy akinek velünk van valami baja.
Mondjuk találunk valaki olyat, akitől félünk. Nézzük meg, hogy milyen tulajdonságai okozzák a mi félelmünket. Lehet, hogy agresszív, vagy túlzottan őszinte, esetleg markánsan képes beletrafálni a közepébe a dolgoknak, miközben mi szeretnénk a hibáinkat leplezni előtte? Ha végiggondoltuk, hogy miért félünk tőle, nézzük meg, hogy ugyanezek a tulajdonságok nincsenek-e meg bennünk is valahol, vagy nem vágyunk-e rájuk kifejezetten. Mondjuk bennünk is van agresszió, de csak rejtetten, mert félünk attól, hogy megéljük, hiszen akkor nem leszünk konszolidált, kedves emberek, akiket lehet szeretni. Valójában így sem vagyunk, de azt hazudjuk, hogy mi nem vagyunk agresszívek. Azonban az igazság a mélyben lapul és a saját agressziónktól való félelem bevonzotta az életünkbe az agressziót úgy, hogy velünk lett valaki agresszív.
Nem kell félni!

A nemkívánatos negatív tulajdonságoknak van olyan oldala, amely a segítségünkre lehet. Semmi mást nem kell tennünk, csak elfogadnunk magunkban azt, hogy van bennünk az adott tulajdonság, és megtalálni annak a békés felhasználási módját. Különben elnyomva, elfelejtve csak puskaporos hordóként működik az életünkben, és aztán váratlanul robban, amikor senki nem számít rá.

Minden ilyen negatív tulajdonságnak van pozitív hozománya, gondoljuk csak végig! Az agresszió megszelídítve, integrálva magunkba, segít abban, hogy jobban tudjuk érvényesíteni akaratunkat, miközben nem nyomunk el és terrorizálunk másokat. Ugyanakkor megszűnik a mások agresszivitásától való görcsös félelmünk is. Ha féltékeny vagy a párodra, beépítve ezt, adjon erőt ahhoz, hogy mindig érdekes maradj és vonzó. Ha féltékeny vagy a szakmai riválisaidra, akkor adjon ez erőt ahhoz, hogy megtanulj örülni mások sikerének, és emlékeztessen arra, hogy folyton fejlődni kell, hogy lépést tudjunk tartani a többiekkel. Ha undorodsz a hatalom gyakorlóitól, akkor tudnod kell, hogy benned is vannak elnyomott hatalmi törekvések, amit ha beépítesz, elfogadsz magadban, akkor képes leszel uralkodni önmagadon és a saját életeden, de addig minden bajért majd másokat teszel felelőssé és a segítséget is másoktól várod, akikre majd haragszol, ha nem segítenek. Ha bosszant, hogy nem értik, amit mondasz és újra el kell mondanod, lehet, hogy ideje kinyitni a belső hallásod, hogy meghalld a saját belső hangjaidat, amelyek már ki tudja mióta suttogják, hogy merre kellene haladnod, de te gyávaság, kishitűség, vagy ki tudja mi miatt eddig nem hallgattál ezekre.
És így tovább.
Ha képes vagy sorra venni az összes olyan embert, akivel ilyen értelemben dolgod van, akkor rendkívül sokat tanulhatsz magadról. Nézz most rájuk úgy, mint önmagad térképére és ismerd meg bennük magad!

folytatjuk...

Bálintfacebook

Purnam Yoga & Meditation 1147. Bp. Öv utca 140.
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló