Purnam Jóga Purnam Jóga

A szabadság jelvényei - 2013. 11. 06.

Neked mi jelenti a szabadságot? Hogy azt csinálsz, amit akarsz? Hogy soha semmilyen kötöttséged nincs? Hogy nem terhel semmilyen felelősség? Vagy mit?
A legtöbben ezeket gondolják a szabadság megélésének. Pedig az ember természeténél fogva nem érzi jól magát hosszú távon megfelelő keretek nélkül. Sokan panaszkodnak a munkájukra, utálják és alig várják a hétvégét, amikor aztán vagy jobban érzik magukat vagy nemt. Aztán amikor hétfőn újra munkába kell állni, teljesen csüggedtek, hiszen a hétvégéjükkel sem biztos, hogy tudtak mit kezdeni. Akkor mi lesz egész héten, amikor azzal kell foglalkozniuk, amit nem szeretnek.

Megfigyeltem, hogy Magyarországon nagyon sokan vannak olyanok, akik a munkát csak tehernek tudják tekinteni. Nagyon sok ember a saját munkája miatt lenézi, sokszor rendkívül megveti önmagát. Ugyanakkor nagyon magas az önérzet, ami miatt nem képesek az emberek arra, hogy kritikát fogadjanak el, vagy hogy egyáltalán agresszív reakció nélkül belássák, hogy vannak hibáik. Ez igazából egyfajta védekezés, hogy teljesen nyomorultul mégse érezzék magukat. Azonban a magas önérzet megfelelő önértékelés híján bolondot csinál belőlünk, ami miatt az agressziós szint folyamatosan fog emelkedni. Ez az agresszió vagy kifelé, a jobb módúak, vagy a boldogabbak, vagy a nyugodtabbak felé, tehát olyanok felé, akik valamilyen minőségben előrébb járnak, vagy befelé, önmaguk felé fog irányulni.
Ez nem szabadság. Ez olyan rabság, amit az emberek saját maguknak csinálnak. De van kiút.


Képforrás:http://www.freedom-journey.com/

1. Felejtsük el a túlzott önérzeteskedést, mert nekünk is lehetnek és vannak is hibáink, ne higgyük, hogy többek vagyunk másoknál.
2. Kezdjük el gyakorolni az elfogadását annak, amiben vagyunk - a munkánk, az anyagi helyzetünk, stb. Amíg ez nem történik meg, nincs kiút.
3. Kezdjük el gyakorolni élvezni azt, amit csinálunk. Ez úgy kezdődik, hogy megkeressük azokat a dolgokat a tevékenységünkben, ami érdekes, ami ügyességet igényel, vagy amit könnyű csinálni, és ezek közben gyakoroljuk a jó érzés tudatállapotát. Tapasztalatból mondom, hogy ez lehetséges.
4. Ha szeretnénk az életünkön változtatni, tűzzünk ki új célokat, mert anélkül nem fog menni a változtatás. Tervezzük meg az utat, és kezdjük el megvalósítani az első, majd a következő lépések megtételével, sorban egymás után. És kerüljük a sietséget, mert a sietség ellenség. Élvezzük utunk minden lépését.

Neked mi jelenti a szabadságot?
Jelentse az, hogy képes vagy változtatni a gondolkodásodon, a hozzáállásodon, a tulajdonságaidon. Hogy képes vagy fejlődni és új célokat megvalósítani. Jelentse azt, hogy az adott keretek között is jól tudod érezni magad és ezek között a keretek között megtalálod mindazt, ami számodra a szabadságot jelenti:
- egy vidám délután a barátokkal
- egy biciklizéssel töltött nap
- egy este a kedvenc zenekar koncertjén
stb. Ezek a szabadságod jelvényei, amelyekkel fel kell díszítened a mindennapokat. Ezek azok, amelyeket meg kell őrizned a mindennapokban. Ha eldobod őket, eldobod szabadságod szimbólumait és önkéntes rabságba veted magad.
Maradj szabad!

OM
Bálintfacebook

Purnam Yoga & Meditation 1147. Bp. Öv utca 140.
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló