Purnam Jóga Purnam Jóga

A Yogi beosztott

Minden szellemi tanítás annyit ér,
amennyit abból a hétköznapokban meg lehet valósítani.

Sokat hallom elégedetlenkedni azokat az embereket, akik mások vezetése alatt, beosztottként dolgoznak. Elégedetlenek a helyzetükkel, a főnökükkel, a fizetésükkel, azzal, hogy beosztottak és hogy dirigálnak nekik. Ez a fajta elégedetlenség azonban nem segít semmit sem megoldani, ráadásul minden napot tönkre tesz, hiszen az ember mindig csak az elégedetlenségével van elfoglalva.

Kétségtelen tény, nem élünk igazságos világban, hiába hangoztatják ennek az ellenkezőjét olyan bőszen a spirik. Ők maguk is csak szeretnének hinni ebben, de valójában ez önátverés. Ami azt illeti, bizony lehetnek vezetői szerepben olyan emberek, akik alkalmatlanok arra, vagy nem megfelelően élnek az eszközeikkel. Előfordul, hogy hatalmaskodnak, kifejezetten szemétkednek, vagy egyszerűen csak hozzá nem értő módon irányítanak. Igen, sajnos ez megtörténik. Sajnos sokan keresnek méltatlanul keveset, míg mások méltatlanul sokat. Ám a puszta puffogás nem megoldás erre a problémára. Ha csak egymás között panaszkodnak a dolgozók, az semelyik dolgot nem oldja meg.

Az első amivel szembe kell nézni, hogy az életünkben mi magunk hozzuk a döntéseinket, és bár vannak bizonyos kényszerítő körülmények, alapvetően mi döntünk, fejet hajtunk-e a kényszerítő körülményeknek, vagy képesek vagyunk arra, hogy felfedezzünk olyan lehetőségeket, amelyek nem feltétlenül nyilvánvalóak, de megoldhatják a problémáinkat. Ez a szembenézés nem más, mint az, hogy felelősséget vállalok az életemért és nem másokat hibáztatok azért, ahogy alakult a sorsom.

A másik amit el kell fogadnunk ez: hogy hogyan érezzük magunkat, az attól függ, hogyan gondolkodunk. Vagyis nem attól, hogy mi történik velünk, hanem, hogy hogyan éljük meg a történéseket. Lehet a legjobb dologban is rosszul érezni magunkat, de mivel minden rosszban van valami jó, nézzük meg a dolgoknak a jó oldalát. Ha ezt tesszük, hamarosan megváltozik a hangulatunk és derűlátókká fogunk válni, ami arra is lehetőséget ad, hogy kitekintve a helyzetünkből, megláthassuk a megoldásokat, amiket esetleg addig nem vettünk észre.

Aztán el kell fogadnunk azt, hogy egy munkahelyen szervezeti struktúra van, amiben vannak főnökök és beosztottak. Gondoljunk arra, hogy része vagyunk egy gépezetnek, ami létrehoz valamit. Ha érezzük azt, hogy egy alkotó munka részesei vagyunk, másképpen tekintünk saját, esetleg a végeredményhez képest apró tevékenységünkre. Ha azonban az a végeredmény, amit az egész szervezet létrehoz, nem olyan, amihez szívesen adjuk a nevünket, akkor változtassunk, mert hosszútávon nem fogjuk tudni magunkat kiteljesíteni.

Tudom, hogy ebben a felsorolásban sok a kell, és ez nem hangzik túl jól, hiszen a munkahellyel is épp az a probléma, hogy kell. Kell dolgozni, kell ott különböző feladatokat végrehajtani, kell tudni beilleszkedni, stb. Igen, a kell nem annyira kedves nekünk, de a lehet, most nem elég. Ha változtatni akarsz, akkor kell tenned valamit.

De vannak olyanok is, akik szeretik amit csinálnak és jól érzik magukat a munkahelyükön. Mit tegyenek ők, hogy jógikusan dolgozzanak?
Az elfogadás nekik is kiváló kezdeti hozzáállás az állásukhoz. Persze sokan fejlődni szeretnének, de a fejlődés alapja az elfogadás. Ha mondjuk valaki mást előléptetnek, akkor sokakban irigység ébred. Pedig ha megpróbálunk örülni annak, hogy neki sikerült, akkor hamarosan nekünk is fog. Az irigység nagyon rossz hangulatot eredményez, de az, ha örülünk mások sikerének, felvillantja a lehetőséget, hogy nekünk is sikerülhet.

Még nagyon sok mindenről eshetne szó, ami egy munkahelyen előfordul. Ha van valami kérdésed, vagy szeretnéd tudni, hogy a problémáidra milyen jógikus válasz van, ami által kiegyensúlyozottabban és harmonikusabban élhetsz, írj nekünk!

Különben pedig dolgozz sima homlokkal és kis mosollyal a szád sarkában!

OM

Bálintfacebook

Purnam Yoga & Meditation 1147. Bp. Öv utca 140.
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló