Purnam Jóga Purnam Jóga

A yogi beosztott

Néhány nem túl népszerű téma az, amiket szeretnék most kiemelni azok közül a dolgok közül, ahogyan egy ember megélheti a jógát egy munkahelyi környezetben. A kötelesség, az önátadás és az önfeledtség lesz mai cikkünk témája.

A kötelességtudat olyan fontos dolog, hogy az ősi szentiratok közül több is kiemelten foglalkozik vele, köztük az egyik legismertebb is, a Bhagavad Gíta. Manapság a hétköznapi emberek különös bolondnak tekintik a kötelességtudó embert, esetleg kissé túlzón magasztalják, de semmiképpen nem veszik természetesnek azt, ha valaki kötelességtudóan végzi a feladatát.

Mi is a kötelességtudat lényegében? Ez egyfajta elhivatottság. Annak a komolyanvétele, hogy amit csinálok, azt képességeim és erőm szerint a lehető legjobban tegyem. Azt jelenti, hogy felelősséget érzek a munkám iránt és ezt a felelősséget szívesen és természetesen vállalom. Egy kötelességtudó embernek nem az jár a fejében, hogy hol úszhatná meg a munka nehezét, vagy hogy a hibák miatt járó terhek alól hogy bújhatna ki. Ha valaki kötelességtudóan áll a feladataihoz, az megszenteli a tetteit és ezáltal felértékeli azt az időt, amit a munkájával tölt. Márpedig az biztos, hogy éber időnk jelentős részét a munkákkal töltjük. Ha ez elfecsérelt idő a számunkra, akkor életünk jó nagy részét hajítjuk ki az ablakon. Ne tegyük!

Ha a kötelességtudat mellett képesek vagyunk arra, hogy átadjuk magunkat a feladatainknak, azaz el tudunk mélyedni a munkánkban annyira, hogy szinte meg is feledkezünk magunkról, még örömöt is lelhetünk abban, amit csinálunk. Bármi is a munkánk, jó lenne benne örömöt lelni. Ez akkor történhet meg, ha nem azon jár az eszünk, hogy micsoda teher a munka, és hogy mennyivel jobb lenne, ha már hétvége vagy a nyári szabadság ideje lenne, hanem teljes figyelmünkkel arra orientálódunk, ami a munkánk. Ha így cselekszünk, érezni fogjuk, hogy a munka egyszeriben élvezetessé válik. Olyan mértékig fokozódhat ez, hogy végül már nem csak nem fáraszt el végletesen az, hogy dolgozunk, hanem inspirációt adva még fel is tölt. Bár lehet, hogy érezzük majd a fáradtságot, de épülünk általa.

Aki úgy dolgozik, hogy a munkájával kapcsolatban utálat, ellenérzés és megvetés van, az leépül a munka által. Aki el tud merülni a munkájában az önátadás és az önfeledtség gyakorlásával, az épül általa és egyre boldogabbá válik. Ez persze hatni fog a környezetére is, akik szintén egyre jobban fogják érezni magukat.

Ne törödjünk azzal, hogy mit mondanak mások! Sajnos lehet, hogy sokan úgy gondolják, hogy "ezeknek végezzek én jó munkát?" Ez helytelen hozzáállás. Csak a leggyengébbek gondolkodnak így. Ha egy kicsit is bölcsebbek vagyunk ennél, ráébredhetünk arra, hogy a munkánk elsősorban rólunk szól. A mi időnk, a mi életünk telik vele. Vagyis nem mindegy, hogy hogyan éljük meg azt.

Elsőkörben ha nem tetszik amit csinálsz, ne állást válts, hanem hozzáállást. Utána, ha még mindig mást szeretnél csinálni, akkor tervezd meg mit akarsz, tegyél meg minden szükséges lépést, és eléred, amit szeretnél.

OM
Bálintfacebook

Purnam Yoga & Meditation 1147. Bp. Öv utca 140.
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló