Purnam Jóga Purnam Jóga

A hatalom csakrája

Korábbi cikkeimben és előadásaimban már nagyon sok szó esett az anyagiakhoz és a biztonsághoz kapcsolódó első csakráról, a szexualitáshoz és a kapcsolatokhoz kapcsolódó második csakráról, de még alig érintettük a hatalomhoz és az énerőhöz kapcsolódó harmadik csakra területét. Itt az idő!

Mivel világi emberként próbáljuk megvalósítani a szellemi tanításokat, ezért azok világi vonatkozásait értelmeznünk és értenünk kell. Sajnos nem célravezető egy az egyben arra törekednünk, hogy átvegyük a szerzetesekre vonatkozó szabályokat, így eshetett szó a két alsó központ témaköréről is korábban, amelyeket különben viszonylagos távolságtartással kezelnek a szellemi iskolák, félve attól, hogy az alantas ösztönök eluralkodnak a szerzeteseken. Ez azonban egy világi ember számára nem annyira nagy gond, mivel különben is ezen ösztönök által taszigálva éljük a mindennapjainkat. Ha foglalkozva ezekkel képesekké válunk uralni őket valamelyest, máris jobb életünk támad. Ha viszont elnyomnánk őket, számolnunk kellene annál sokkal nagyobb problémákkal, mint amiket az okozott, hogy nem foglalkoztunk velük egyáltalán, mint ahogy ezeknek a területeknek a problémái mind az egyén, mind a társadalom szintjén különben jól tetten érhetőek.

Mivel Magyarországon általánosan helytelenül kezeljük az anyagiakhoz és a szexualitáshoz való viszonyt, ez markáns problémákat okoz ezen területeken kollektíven is. Vagyis országos anyagi és szexuális problémáink vannak. Nem különben a hatalom területén.
Itt van ez a harmadik központ, ami a testen szomatizálódva a köldök környékére esik. Ahogy azt már korábban a másik két területhez kapcsolódóan elmondtuk, ezeket a csakrákat fizikai, energetikai és mentális gyakorlatokkal lehet harmonizálni saját magunknak. Ha tehát azt szeretnénk, hogy a hatalomhoz való viszonyunk megfelelő legyen, és mi magunk is hatalommal bírjunk az életünk legfontosabb területei felett, akkor vannak eszközeink ehhez:
- fizikai: testgyakorlatok, étkezés, olyan foglalatosságok, amelyek ezt a területet edzik
- energetikai: légzésimagináció, csakrameditáció, pranayama gyakorlatok
- mentális: kontempláció a hatalommal kapcsolatos belső folyamatainkon, illetve az ezzel kapcsolatos élethelyzeteken

Képforrás: http://msgrewal.weebly.com/home/chess-games

A hatalom szükségszerűen megjelenik az emberi közegben, mivel emberi létünk egyik nagyon markáns eleme. A hatalom általános megközelítésben igen rossz közérzetet kelt a legtöbbünkben, aminek oka az, hogy azt tapasztaljuk a legtöbbet, amikor a hatalommal visszaélnek. Azonban a hatalommal nem csak visszaélni, hanem helyesen élni is lehet. Csak olyankor nem találkozunk vele túl látványosan. Amikor valaki arra használja a hatalmát, amire való, akkor képes vele előre vinni a világ dolgait. Amikor valaki visszaél a hatalmával, akkor visszaveti a világ haladását.
Ha félünk a hatalomtól, vagy mondjuk olyan kormányt választunk magunk fölé, amelyik aztán visszaél a hatalmával, az azt jelenti, hogy még nagyon komoly gondjaink vannak a harmadik csakra területén. Hazánkat nézve sikerült ennek igen látványos példáját adni. De sajnos a problémát nem tudjuk úgy megoldani, ahogyan azt nagyon sokan szeretnék, hogy elküldjük ezt a kormányt és választunk helyette egy másikat, mert ez cseberből vederbe eredményt hozna. Ezt csak úgy oldhatjuk meg, ha saját magunkat kezdjük el fejleszteni, és saját magunkban tesszük rendbe a hatalommal kapcsolatos belső folyamatainkat mind fizikai, mind energetikai, mind mentális szinten. Ehhez azonban arra van szükség, hogy helyére kerüljön az anyagiakhoz és a szexualitáshoz fűződő viszonyunk is, mert e-nélkül a 3. központ nem áll meg a harmóniában.

De a hatalommal való harmonizáció csak egy lépés a kollektív és személyes fejlődési úton. A hatalom után az általános szeret szintje a következő lépés. Ahhoz, hogy valaki az általános szeretet szintjére legyen képes lépni, rendben lévőnek kell lennie az alsó három központhoz tartozó életterületeknek. Így van ez a személy és a társadalom szintjén egyaránt. Lehetetlen az egyetemes szeretetet átélése anélkül, hogy az anyagiak és a biztonság, a szexualitás és a kapcsolatok, a hatalom és az énerő ne legyen rendben. De ha rendben van, akkor akár egy egész társadalom képes az egyetemes szeretet szintjére lépni, majd képessé válni arra, hogy minden megmozdulását teljes egészében az igazságra építse. Ennek bekövetkeztével a bölcsesség veszi át a helyet a döntésekben, amely megnyitja a kaput a teljes szabadsághoz és boldogsághoz. Ez nem rövid út, de a legtöbben persze már akkor is nagyon jól éreznénk magunkat, ha az első három központhoz tartozó életterületek rendben lennének.

OM
Bálintfacebook

Purnam Yoga & Meditation 1147. Bp. Öv utca 140.
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló