Purnam Jóga Purnam Jóga

Relaxáció

A relaxáció kétféle értelmezésben jelenik meg a jóga foglalkozáson. Az egyik a teljes ellazulás, amikor általában háton fekve megtanuljuk testünk minden izmát ellazítani és teljesen passzívvá tenni. Ez a folyamat alkalmanként 10-15 percet vesz igénybe egy egyszerű relaxáció esetén, és néhány alkalom után már egészen mélyen képes az ember ellazulni nem csak testileg, de az elméjében is. Az elme ellazítása kulcsfontosságú. Lényegében ez az igazi célja a relaxációs gyakorlatoknak. A puszta fizikai relaxáció jó, de nem elég. Az idegrendszer ellazítása és feltöltése a hangsúlyosabb és áldásosabb, és a fizikai ellazításnak is ez a célja.
A jóga órákon különböző relaxációs módszereket használunk. Hogy csak néhányat említsünk:
- szisztematikus, progresszív relaxáció
- reciprok-gátlás relaxáció
- 31 pontos és 61 pontos relaxáció
- kék csillag relaxáció
- jóga nidrá mélyrelaxáció
Ez utóbbiból külön tanfolyamokat is tartunk, mivel elsajátítása rendszeres gyakorlást és szisztematikus programot kíván.
Elsajátításával azonban
- mély feltöltődést lehet elérni,
- át lehet hangolni a negatív gondolatokat,
- sikereket lehet programozni magunknak,
- gyógyulásokat lehet elérni,
- és a gyors tanulásnak is ez az egyik legjobb módja.
Persze ezen felül még számos pozitív hatása van a szervezetre és a személyiségünkre annak, ha jóga nidrát vagy más relaxációs technikát gyakorlunk a puszta pihenésen túl, aminek különben önmagában is nagy az értéke.

Az optimális erőkifejtés elve

A másik fontos értelmezése és alkalmazása a relaxációnak ez a terület. Az optimális erőkifejtés azt jelenti, hogy a tevékenységünket a szükséges és elégséges energia-befektetéssel végezzük. Vagyis pontosan annyi energiát fektetünk egy tevékenységbe, amennyire szükség van ahhoz, hogy az a dolog tökéletes legyen. Akár kevesebb energiával, akár többel próbáljuk a dolgokat végrehajtani, sosem lesz tökéletes. Csak akkor várhatjuk a legjobb eredményt, ha ellazultan, minden túlzástól mentesen, de a visszafogottságot is kerülve végezzük a dolgunkat. Ha azt tapasztaljuk az életünkben., hogy nem sikerül valami, akkor gondolkodjunk el azon, hogy elég energiát fektettünk-e bele, vagy nem túl sokat esetleg. S ha ezt megfontoltuk, már nincs más dolgunk, csak megtalálni a helyes energiaszintet.
A jógában ezt gyakoroljuk az összes gyakorlatban. Mindig ellazultan, csak a szükséges erővel végezzük a gyakorlatokat. Így hihetetlen energia szabadul és halmozódik fel a lényünkben, amitől nő a vitalitás, nő a kreativitás, nő a tettrekészség. Néha úgy érzi az ember, hogy kirobbanóan sok energiája van, ami miatt mindjárt tennie kell valamit.facebook

Purnam Yoga & Meditation 
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló