Purnam Jóga Purnam Jóga

Mi az,
ami megnemesíti az életet?

Sokat írtunk már arról, hogy az embernek célokat kell kitűznie maga elé, hogy az élet értelmet nyerjen. A célok megvalósítása közben pedig ha képesek vagyunk elfeledkezni arról, hogy mi is a cél, és bele tudunk feledkezni az aktuális tevékenységünkbe, igazi örömöt élhetünk át. Vagyis kellenek célok, de miközben tesszük a dolgunkat, meg kell róla feledkezni, hogy igazán önfeledtekké válhassunk. Mindezek felett azonban van még valami, ami megnemesíti, megszenteli a tetteinket, a mindennapjainkat.

A célok lehetnek olyanok, amelyeket mások választanak számunkra, de még így is gyakran egészen magunkénak vagyunk képesek érezni, mégis legtöbbször az ilyen célokért folytatott küzdelem igen terhessé válhat. De lehetnek olyanok céljaink, amit mi magunk választottunk magunknak, ezek igazán képesek minket inspirálni. Az ilyen célok legtöbbször a személyes vágyainkra összpontosítanak, amelyeket úgy próbálunk kielégíteni, hogy céljainkat elérjük. Lehet, hogy szeretnénk egy szép házat, vagy egy kocsit, vagy szeretnénk megcsinálni egy nehéz ászanát, ami másoknak nem megy, vagy szeretnénk egy újabb beavatást. Sajnos azonban a vágyak diktálta célok elérése gyakran a röpke öröm érzése után ürességet hoz, ami miatt újabb vágyak kelnek életre és hajszolnak tovább. Kétségtelen, hogy ha mindezek megvalósítása közben önfeledtté tudunk válni, akkor az öröm végig kitart, amíg a cél elérésén fáradozunk.

Néhányan azonban túllépnek a személyes vágyakon. Ha képesek vagyunk egy önmagunkon túlmutató célért önfeledten tenni, az lélekben igazán magasra emel. A több pénzért, vagy a szebb tárgyakért, vagy a még drágább utazásért való harcban kiüresedik az ember, és utána nem marad semmi. De egy olyan cél, ami nálamnál magasabb célokat szolgál, olyan tartalommal tölti meg az életet, amit semmi más nem képes hozzátenni.
Ezért van az, hogy sok ember szívesen kapcsolódik valamilyen politikai vagy filozófiai áramlathoz és szajkóznak gyakran olyan mondatokat, amit maguk sem értenek, mert a vágy egy önmagunkon túlmutató, nagyszabású dolog létrehozására, vagy legalábbis résztvenni abban, ahogy létrejön, mélyen gyökerezik mindannyiunkban. Ám sajnos a legtöbben nem válogatják meg megfelelően, mi az az önmagukon túlmutató dolog, aminek szentelhetik magukat. Így lesznek követőik, rajongóik, imádóik olyan eszméknek, személyeknek, amelyek aztán csak bajt hoznak a világra.

Szenteljük életünket egy arra érdemes, magasabb cél érdekében, persze közben nem kell megfeledkeznünk a személyes céljainkról sem, amelyekkel magunk és családunk boldogulását és jólétét, vagy épp szórakozását vagy kedvtelését szolgáljuk. De ha van olyan dolog, aminek alá tudunk rendelődni, olyan valami, ami a világot előreviszi, ami által a világ egyre jobbá válik nap mint nap, akkor álljunk a-mellé a dolog mellé, mert

ember-e az, aki nem tesz meg mindent nap nap után, hogy a világ jobbá váljon?facebook

Purnam Yoga & Meditation 1147. Bp. Öv utca 140.
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló