Purnam Jóga Purnam Jóga

Az Iyengar jóga

1918-ban Punéban napvilágot látott egy gyermek, aki gyenge volt, s beteges. 16 éves korában lehetőséget kapott a jóga tudományának elsajátítására mesterétől, Sri Krishnamacharjától, ki testvérének férje volt. Gyorsan fejlődött a gyakorlásban, s már 18 éves korában elkezdte továbbadni tapasztalatait, tudását a hozzá forduló tanítványoknak.
Iyengar tulajdonképpen újra gondolta, amit addig a jóga testhelyzeteiről tudni lehetett, s a megkopott, pontatlan gyakorlatokat "új megvilágításba" helyezte. Ezzel, s hasonló címen megjelent könyvévvel neve világszerte ismerté vált. Ma is aktívan tanít Punéban működő központjában, ahova évről évre tömegek látogatnak el, hogy a mester útmutatásában, tanításában részesülhessenek.
Iyengar metódusában leginkább szembetűnő a gyakorlatokban segédkező eszközök sokfélesége. A segédeszközök használata nem egyedülálló, mivel más iskolákban is megjellenek, klönösen Dél-Indiában, ám kétségtelen, hogy Iyengar végtelen precizitással, ötletességgel és hozzáértéssel használja őket. A téglák, hevederek, blokkok, különféle függők segítségével könnyebben, pontosabban helyezkedhetünk bele a különböző pozíciókba, hogy általuk megtapasztalva a gyakorlat helyes felépítését, a megfelelő tanulási folyamat előrehaladtával, önmagunk erejéből a lehető legtökéletesebben építhessük fel azokat. A test aszimmetrikus struktúráját jól kiegyensúlyozó eszközök által finomabb, egyértelműbb tapasztalatokat rögzíthet figyelmünk a gyakorlások során. Egy pozíció helyes kivitelezése, s határaink között emelt híd az eszköz, mely hozzásegít a helyes tapasztalathoz. Ezek lehetővé teszik nem csak a gyakorlatok állandó testre szabhatóságát, hanem általuk válik alkalmassá, hogy gyakorlatait fizikai állapotra, korra, nemre való tekintet nélkül bárki képes legyen gyakorolni.
Természetesen nem minden gyakorlat eszközök végzésével történik. A már eszközök nélkül végzett ászanákban is különös pontosság, máshoz nem hasonlítható ászana-tapasztalat, a figyelem végtelen edzése jellemző.
A gyakorlások rendkívül intenzívek fizikailag, energetikailag és mentálisan is.
Jelentős a módszer terápiás vonatkozása, mely hatékonyan lép fel a különböző mozgásszervi, szív-, és érrendszeri, emésztőszervi, légzőszervi betegségekkel szemben, s mindezekre nagyobb hangsúlyt is fektet, mint a jóga egyéb irányzatai, melyek esetlegesen más céllal hivatottak a gyakorlásra, s inkább az egészség fenntartására fordítják a fókuszt, mint a terápiára.
Eltérően egy tradicionális hatha jóga órától, Iyengar jóga órán másfajta felépítéssel találkozhatsz. A precízen beállított könnyű ülésben eltöltött 1-2 perc csendes ráhangolódás után előkerül az első eszköz, mely segítségével egy könnyebb pozíció kerül felvételre, s kimondott bemelegítő gyakorlatok nélkül, egymás után következnek a testtartások. Kevésbé hangsúlyos kezdetben a légzés, a befelé figyelés, az órák alkalmával valóban a fizikai test tanítására fordít figyelmet a gyakorlást vezető tanár.
Ésszerűen végezve, ellenállva az eszközök által nyújtott szélesebb határok megsértésének a rendszer biztonságosan gyakorolható, mely gyors fejlődést biztosít, s nagy precizitást a gyakorlatok kivitelezésének, fizikai aspektusuknak területén.
Az Iyengar jóga tanárai magasan képzett szakemberek, akik hosszú tanulás után, nehéz vizsgák letételével nyerik el azt a jogosultságot, hogy a módszert oktathassák.facebook

Purnam Yoga & Meditation 
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló