Purnam Jóga Purnam Jóga

A Himalájai Jóga Tradíció

Kevés olyan jóga tradíció van jelen a mai időkben, melynek évezredes guru-láncolata megszakítatlan vonalat alkot.

Swami Véda Bharati, a tradíció jelenlegi vezetője 2005-ben járt először Magyarországon, mikor még maroknyi érdeklődő volt a himalájai barlangkolostorok bölcsességét őrző ismeretlen tanítások iránt hazánkban. Swamiji azóta is évről-évre ellátogat, s közben a tanításokat, útmutatásokat, képzéseket igénylő tanítványok tábora is jelentősen népessé vált. Ezeken az alkalmakon tanítást ad a jóga szútrákból, melynek magasan képzett, elismert, s nagyra becsült szakértője. A többezeréves hagyományokat őrző bölcs filozófusok között nevelkedett gyermek hamar maga is bölccsé vált. 9 éves kora óta tanulmányozza a jóga szent iratait, szerzője a téma legátfogóbb művének, melyben részletesen elemzi a Jóga szútrákat. s a Védákat 11 éves kora óta tanítja világszerte.

A Tradíció leginkább az elmével folytatott munkára helyezi a hangsúlyt. A tudatunk tükrében körülöttünk kibontakozó világ minőségét az elme belső folyamatai határozzák meg leginkább. Szenvedéseink hálójából való szabadulásunkat csakis az elme megtisztítása, megfegyelmezése, és az egón való felülemelkedés által a magasabb szintű intelligenciánk szolgálatba állítása adhatja.

A Himalájai Tradíció Nemzetközi központja Risikhesben található, a szent Gangesz folyó partján. Neve Sadhana Mandír Ashram, mely azt a nemes küldetést vállalta magára, hogy a jógát az ősi szellemi hagyományvonalhoz vezesse, s visszaadja tanításainak spirituális tisztaságát. Magyar tanítványi csoportjaink rendszeresen látogatnak el ide, hogy a Swamiji közelségében, útmutatásaiban, s a vezető tanárok képzéseiben részesülhessenek.

Néhány éve rendszeresen van lehetőség hazánkban is a mindenki számára nyitott Tradíciós hétvégéken és az oktatóképzéseken részt venni. A Tradíciót képviselő tanárok már több helyen is közvetítik e folyamatos spirituális folyam tanítását, kik személyesen Swamiji, s az indiai utazó tanárok képzésében részesültek.

Swami Véda tisztjét Swami Ramatól, Mesterétől örökölte, kinek spirituális tanítói Ramana Maharishi, Swami Brahmananda, Mahatma Gandhi, Sri Aurobindo és Rabindranath Tagore voltak. Tibetben is folytatott tanulmányokat, Mahavatar Babától tanult. Felsőfokú tanulmányait Bangalorban, Prayagaban, Varanasiban és Angliában az Oxford Egyetemen végezte. 1949-ben, mindössze 24 éves korában megkapta a Karvirpitham Shankaracharya címet Dél-Indiában, ami India legmagasabb spirituális pozíciója. Később visszatért a Himalája hegyei közé, hogy a jóga gyakorlása felé fordulhasson teljes lényével, lemondva tisztségéről, s a vele járó tekintélyről.

Számos könyv jelent meg hazánkban is írásaiból, tanításaiból, csakúgy mind Swami Véda Bharatinak. Szerteágazó, felbecsülhetetlen értékű munkásságukról hosszasan lehetne értekezni, de megfogalmazhatatlan, amit tanításukkal, tevékenységükkel, áldozatos munkájukkal önzetlenül az emberekért tettek, s tesznek ma is.

Swami Rama 1996 november 13-án hagyta el testét, s a végső szamádhiba távozott. Om Shanti

Bővebb információ: www.himalayanyoga.hu

A foglalkozásokról

A Himalájai Jóga Tradíció gyakorlatainak középpontjában hangsúlyozottan a meditáció áll. Már a kezdetek kezdetén ez játsza a főszerepet. Minden gyakorlat és a gyakorlások felépítése is ezt a célt szolgálja. A Himalájai Jógában a testgyakorlatok finom áramlásban követik egymást. Bár nagy hangsúlyt fektetünk a pontosságra, elsősorban az ászanák áramlása által elért ellazultabb, mélyebb tudatállapot és belső csendesség játsza a főszerepet. Ugyanakkor mind a testgyakorlatok, mind a légzőgyakorlatok nagy precizitással történnek átadásra. Amiben azonban ez az óratípus kiemelkedő, az a relaxációs technikák és a meditációs gyakorlatok összekapcsolása és kifinomult, mély tapasztalati módszerekkel történő átadása.facebook

Purnam Yoga & Meditation 
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló