Purnam Jóga Purnam Jóga

    Hírnév és bölcsesség

 

 

Mostanában egyre többet találkozom azzal a jelenséggel, amikor ismert emberek a média valamely csatornáján az élet valamely kérdésében olyan okosságokat igyekeznek mondani, aminek különben semmi köze a szakmájukhoz, vagy ahhoz a dologhoz, ami miatt ők hírességek lettek. Az a benyomásom, hogy azt hiszik, sőt, talán mi média fogyasztók, talán még mi is azt hisszük, hogy aki a médiában megjelenik, az nálunk okosabb, vagy tájékozottabb, vagy esetleg bölcsebb és jobban látja a dolgokat mint mi.

A rossz hír az, hogy nem.

Attól, hogy valaki ismert zenésszé válik, még egyáltalán nem biztos, hogy a bölcsességnek is birtokában van és ezért másoknak megmondhatja a tutit. Ezt különben sem mondhatja meg senki senkinek. Attól, hogy valaki ismert tv-s, még egyáltalán nem biztos, hogy az élet dolgait helyesen látja és bárki számára megfelelő referencia volna. Nem biztos, hogy az esze vagy az élettapasztalata juttatta a rivalda fénybe. Attól, hogy valaki jó humorista, még egyáltalán nem biztos, hogy a jó oldalát ragadja meg az élet kérdéseinek. Egyszer az jutott eszembe, amikor egy ilyen ismert humoristának a megjegyzését olvastam az inerneten, hogy az igaz, hogy minden bölcs embernek nagyon jó a humorérzéke, de ettől még nem minden humorista bölcs. Hát a pilotikusokról meg egyszerűen nem érdemes szót sem ejteni. Nem csak a bölcsességnek, de sok egyéb emberi erénynek is meglehetősen híjján van a mai politikai elit.

 

 

 

Mi az oka annak, hogy mégis a legtöbben elfogadják azt, amit a média sugároz? 

Mi van a hírességek látszat-szellemi diadalmenete mögött? 

Általában ezek a celebek, akikről szó van valamilyen úton-módon sikeres emberré váltak. Vagy mert jók abban, amit csinálnak, vagy mert bár semmiben nem jók, sok ember sápadozik vagy röhög, amikor a képernyőre kerülnek. Vagy egyszerűen csak jól néznek ki és kész. Ez a siker a legtöbb esetben indokolt vagy indokolatlan önbizalmat ébreszt az illetőben. Ez természetes dolog. Az önbizalom egyre nő, ahogy hozzászokik ahhoz, hogy a sikerben fürdik. Csak a legerősebb egyéniségek nem dőlnek be ennek a látszatnak és maradnak ugyanazok. Szerencsére azért ilyenekkel is találkozni, de ez a ritkább. Szóval a megerősödött önbizalommal megtámasztva ezek a népszerű emberek nyilatkoznak és a riporterek nem restek komolyabb kérdéseket is feltenni nekik. (Bírom a riportereket! Van, hogy sokkal komolyabban otthon vannak a témában, mint az, akit kérdeznek.) Ők meg persze, hogy válaszolnak, és nem azt mondják, hogy dehát én csak egy zenész vagyok, vagy egy modell, nem tudom, hogy van-e értelme nekem ebben a kérdésben nyilatkozni, hanem mondják, ami a szájukon kijön.

Az önbizalommal töltött kijelentések, illetve az, hogy valamilyen szinten irigyelt személyektől számrmaznak, elindítja bennünk a hit kialakulásának folyamatát, és már mi is kezdjük ugyanúgy gondolni, ahogyan azt hallottuk. Szívesen hiszünk ismert embereknek. Nem véletlen, hogy a reklámok és a politika az ismert arcokra bukik.

Aztán van még egy fontos ok, amiért ezek az irigyelt hírességek, akiknek valójában csak a sikerük vágyott sok ember számára, olyan hatékonyak abban, hogy a gondolataikat sokan elfogadják és magukként szajkózzák tovább. Ennek hátterében az áll, hogy a hírességeknek rajongó táboruk van. A rajongó pedig sajátos életforma. Mindenre képes sikítva bologatni, amit a kedvelt celeb kimondott, tett vagy nem tett. Én is ilyen vagyok. Minden tetszik, ami Star Wars. Úgyhogy tudom.

Ezt igazodás kényszernek hívjuk. Az történik, hogy ha sokaktól halljuk ugyanazt, akkor elbizonytalanodunk a saját meglátásainkat illetően, és kezdjük fokozatosan azt hinni, hogy nem nekünk van igazunk. Aztán beállunk a sorba és szajkózzuk mi is tutit, amit a tömeg. Ez a reakció normális, nem valamiféle személyiség gyengeség, de tény, hogy igen erősnek kell lenni ahhoz, hogy ne vigyen el minket a sokaság szava. Ehhez önkritika, önismeret és bizony saját önbizalom kell.

Merj önmagad lenni és eltérni a nyájszellemtől. Ha van saját véleményed, adj neki hangot, ha kicsit is sejted, hogy nem stimmel a tömeg véleménye, menj vele szembe!

Hogy ezt megtehessük meg kell erősödnünk. Ebben az egyik már említett dolog az önbizalom erősítése. Erről már írtunk korábban, érdemes újraolvasni ITT.

Végül a konzekvencia: Attól, hogy valaki híres, még nem biztos, hogy bölcs. Gondoljuk meg, kire hallgatunk, kinek a szavait követjük, kinek az élete lesz példánk, kinek a sikere lesz vágyott számunkra! A múlandó rivaldafény csábít, vagy van értékesebb?

Ha én cipész lennék, megmaradnék a kaptafánál...

Om Shanti

Bálintfacebook

Purnam Yoga & Meditation 1147. Bp. Öv utca 140.
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló