Purnam Jóga Purnam Jóga

Dömény Gréta


Egy októberi estén, a gimnáziumi éveim alatt mentem el az első jóga órámra Pécsen. Egészenpontosan nem emlékszem, hogy mi vezetett a jógaterembe, de már évekkel korábban volt egy belső indíttatás, ami erre az útra irányított. Volt a családban egy távolabbi rokon – bizonyos Anti bácsi – akiről a családi fáma szerint az a hír keringett, hogy közel a nyolcvanhoz is minden egyes nap fejen áll, ami teljesen lenyűgözött. Talán az is munkálkodott bennem, hogy édesapám a főiskolai évek alatt jógázott, és ez a tény kíváncsivá tett. 

Aztán az első óra után pár évvel egyszerre felbukkant a szívemben a tanítás gondolata, hogy ezt a csodálatos tapasztalatot és tudást tovább kell adnom. Érdekes fordulat volt ez, mivel több generációs tanárcsalád a miénk és gyerekkoromban megfogadtam, hogy már pedig én tanár sosem leszek. Ekkor 19 éves voltam és akkori jógatanárom – Alatyányi Szilvia – türelemre intett, gyakoroljak még, tanuljak. Ezután kerültem Budapestre és egyúttal Bálinthoz tanítványként. 2017-ben kaptam meg a RYT-200 jógaoktatói oklevelemet. 2018 januárjától tartok kezdő hatha jóga órákat a Purnamban. Nekem a jóga egy nagy nyújtózás a csendességben, jelenlét a gondolatokban és a harcos minőségének megélése a szó magasztos, nemes formájában. Egyszerre szilárdít meg kívül az ászanákkal, és belül a meditációval és az önismerettel.


Ezalatt a közel hét év alatt harcossá lettem. Még messze nem tökéletes és legyőzhetetlen, de
megerősödtem és egyszerre lágy, rugalmas gyakorló lettem, aki a tű fokán táncol, de a jóga irányelvei mentén megtalálja az egyensúlyt.
Amikor igazán megérzed a légzés szabad áramlását, a helyes erőfeszítéssel gyakorolsz, és nyílt
őszinteséggel fordulsz magad felé, úgy hiszem, akkor válsz igaz harcossá.


Grétifacebook

Purnam Yoga & Meditation 
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló