Purnam Jóga Purnam Jóga

A Csakrameditáció

Minden meditációs gyakorlat lényege a belső csendesség elérése és a megismerés egy tisztább formájának a megtapasztalása. Ennek egyik útja a Csakrameditáció is, amely lényünk energetikai oldaláról közelítve csendesíti el az elme kavargó gondolatfelhőit.
A csakrameditációban az energetikai központok tereinek érzékelésével, azok tudatosításával foglalkozunk a megfigyelés, a légzés, a vizualizáció és a mantrák szintjén. Ezeknek az energetikai területeknek a tudatosítása kivált olyan testi és pszichikai változásokat, amelyek lényünk kiegyensúlyozódása felé vezetnek. A csakrák terei nem csak energetikai terek, hanem a fizikai test szintjén különböző szervek, szervműködések és szervérzetek kapcsolódnak hozzájuk. Ebben az összefüggésben különböző mentális funkciókkal is kapcsolatban vannak, amelyek jelenléte vagy hiánya jelzi az adott csakra "működésének" anomáliáit.
Az emberi lényre a jógában egy öt burokból álló modellt alakítottak ki. Ebben a fizikai, energetikai, a tudatos- és tudattalan mentális terek, burkok követik egymást, míg tudatosságunk eléri a legbelső, legfinomabb területünket. Az ember azonban csak a modell szintjén szedhető rétegekre. A valóságban egységes egész, amely bonthatatlan egységben létezik. Így amikor valamelyik területen probléma jelentkezik, akkor az jelzi az összes terület zavarát. Ha tehát egy betegég mondjuk mentális eredetű, akkor is megjelennek fizikai tünetek, de a gyógyulás legsikeresebben a mentális oldal kezelésével érhető el. Ha egy betegség fizikai eredetű, akkor hiába kezeljük az embert mentális oldalon, nem fogunk eredményt elérni, mert a kívánt eredményt a fizikai oldal kezelése hozná. És így tovább. A csakramedtiáció energetikai oldalról indítja a folyamatot. Azonban gyakorlásával a fizikai és mentális terekbe is "betekintünk", amivel kiteljesedik a gyakorlat hatékonysága.

A csakrameditációt csak gyakorlott jógázóknak javasoljuk, mivel a gyakorlat nagy figyelmet és önfegyelmet, valamint a meditációs testhelyzetben történő kitartó ülést igényel.facebook

Purnam Yoga & Meditation 
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló