Purnam Jóga Purnam Jóga

A kontemplatív válaszkeresés

A következő néhány hírlevélben szeretnénk néhány olyan praktikus gyakorlatot leírni, amellyel a mindennapi életünk megkönnyíthető, illetve amelyek segítségével könnyebben, jobban vagy gyorsabban oldhatók meg problémák, mint a hagyományos módszerekkel.

Az első ilyen gyakorlatunk a kontemplatív válaszkeresés módszere. Ez a technika arra alapszik, hogy a kérdés vonzza a választ. Mit jelent ez?
Az elménk elmefolyamatokból áll, amelyek nagy része a tudatalattiban, még nagyobb része tudattalanban rejtőzik a tudatosságunk fénye elől. Ez azt jelenti, hogy nem mindig vagyunk képesek meglátni, meghallani magunkban a megoldást egy problémára, vagy a kiutat egy helyzetből, hiába gondolkodunk rajta. Az a helyzet, hogy elménknek az a funkciója, hogy gondolkodunk valamin és ezáltal megoldjuk azt, viszonylag kis részét használja elménk különben elég nagy kapacitásának. Amikor Eistein azt mondta, hogy agyunknak csak mintegy 10%-át használjuk, nem hiszem, hogy az agykérgünkre, sokkal inkább az elménkre gondolt. Valójában elménk lehetséges teljesítményének valóban csak csekély hányadát fogjuk munkára megfelelően. A szokásos gondolkodásunk, az a mód, ahogy törjük a fejünket egy problémán, meglehetősen alacsony szintű probléma megoldási stratégia. Ennél jóval gyorsabb, jobb és helyesebb eredmény érhető el a kontemplatív problémamegoldó módszer segítségével. Persze ez olyan eszköz, amit nem érdemes egyszerű hétköznapi dolgokra használni. Akkor alkalmazzuk, amikor a szokásos, egyszerű problémamegoldó képességünk nem elég ahhoz, hogy megoldást találjunk. Nem lövünk ágyúval verébre.
Mivel az elménk elmefolyamatok összességéből áll, tekintsünk úgy az elménkre, mint egy gondolathalmazra, amelynek egy csipetnyi részét ismerjük, a többit nem. Amikor egy gondolatot forgatunk a fejünkben az történik, hogy az a gondolat mintegy vonzza a vele kapcsolatos gondolatokat, emlékeket, érzelmeket, stb. Ezek az elmefolyamatok felmerülnek a tudatunkba, majd eltűnnek onnan és más veszi át a helyüket. A szokásos tudatállapotunkban ez különben egy viszonylag kis gondolati teret eredményez. Ellazult állapotban azonban ez a gondolati tér nagymértékben kitágul és olyan távolabbi gondolatok is bevonzódnak a tudatosság körébe, amik különben nem jutnának eszünkbe. Ez a helyzet a kontemplatív problémamegoldás esetén is. A feltett kérdés vonzza az elme rejtett tartományaiból a választ, ami egyszercsak vagy gondolatként, vagy képként, esetleg szimbolikus formában, néha hangként, vagy egy érzésként megjelenik a tudatunkban

képforrás: www.thameside.reading.sch.uk

Első lépésként mindenesetre, ha felmerül egy probléma vagy kérdés az életünkben, próbáljuk a szokásos módon megoldani. Ha ez néhányszori nekifutásra nem megy, akkor kezdjük el az alábbi módszert.

Dőljünk hátra egy kényelmes székben és lazuljunk el. Ha ismerünk relaxációs technikát, akkor végezzük el azt. Vigyázzunk, hogy ne aludjunk el, mert akkor álmodni kezdhetünk, ami nem biztos, hogy megfelelő eredményt hoz majd. Végezhetjük a gyakorlatot fekve is, de ott még nagyobb az elalvás veszélye.

Amikor ellazultunk kicsit figyeljük a légzést, lehet számolni is 1-7-ig és 7-1-ig folyamatosan néhány körben. Majd ezután figyeljük meg a gondolatainkat és próbáljunk nem elgondolkodni, hanem csak hagyni, hogy a gondolatok felmerüljenek és eltűnjenek maguktól. Ez nem könnyű feladat, ha elsőre nagyon nem megy, ne adjuk fel. Hamar ráérzünk majd, hogy lehetséges a gondolatokat kívülállóként figyelni.

Ezután tegyük fel a kérdésünket és figyeljünk ugyanúgy tovább. Próbáljuk a kérdést teljesen szenvtelenül feltenni, mintha csak egy lenne a többi felmerülő és tovatűnő gondolat között. Maradjunk ebben a szemlélődő állapotban néhány percig. A megoldás beugorhat, de csak engedjük tovább azt is, és hagyjuk meg az áramlást.

Kis idő múlva aktiváljuk finoman magunkat néhány mély lélegzetvétellel és egy kis nyújtózással, majd írjuk le a tapasztalatainkat, mindegy, hogy látszólag volt-e köze mindahhoz, amit kérdeztünk vagy sem. Csak ez után elemezzük a tapasztalatokat és nézzük meg, hogy az esetleges szimbolikus vagy képszerű jelenetek mit jelenthetnek és milyen megoldást nyújtanak a problémánkra.

Olyan is előfordulhat, hogy nincs rögtön válasz. Lehet, hogy egy kicsit később, vagy a következő gyakorlat alkalmával, esetleg az utcán sétálva, vagy fürdés közben ugrik be a megoldás. Ha nagyon nagy a kérdés súlya és emiatt esetleg feszültek vagyunk, gyakran olyan helyzetekben jövünk rá a válaszra, amikor egyáltalán nem számítunk rá, és nem akkor, amikor foglalkozunk vele.

Egyesek úgy tartják, hogy minden problémára van megoldás. Ebben kell hinnünk, de azért ne feledjük azt sem, hogy lehet olyan probléma, amire épp most nincs megoldás, ilyenkor nem marad más, mint az elfogadás és a kitartás, addig amíg meg nem érik az idő a változásra.

Ebből a technikából különben szeptembertől tanfolyamot is tartunk. Ha érdekel, jelentkezz itt: yoga@purnam.hu.

OM
Bálintfacebook

Purnam Yoga & Meditation 1147. Bp. Öv utca 140.
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló