Purnam Jóga Purnam Jóga

Ösztönös Gyakorlás

 

            Azok a jógázók, akik vagy csak mostanában kezdtek el jógázni, vagy mostanában ért meg a gondolat bennük, hogy otthon, önállóan is gyakoroljanak, sokszor kérdezik meg tőlem a következőket:

- De mit gyakoroljak? Hogyan gyakoroljak? És mi történik, ha elrontom? 

Az otthoni, önálló gyakorlás nagyon fontos. Lényegében még fontosabb, mint a tanárral való gyakorlás a csoportban, vagy a magánórákon. Olyankor ugyanis, amikor magunkban elkezdjük a jóga gyakorlását egy fontos zavaró tényező kikerül a képből, ez pedig maga a tanár. Az, hogy folyton mondjuk az instrukciókat, meg azt, hogy mire figyeljenek, bizony elvonhatja a figyelmet a lényegről, ez pedig az a belső tapasztalás, ami a jóga gyakorlás közben kialakul, s amely által a fejlődés megtörténik. Ha nincs meg az a tudatosság, amivel az ember képes megfigyelni a belső válaszait azokra a gyakorlatokra, amiket az órákon veszünk, akkor a fejlődés nem történik meg. Igaz ugyan, hogy némileg talán hajlékonyabb, kicsit talán erősebb lesz az ember, lehet, hogy elmúlnak a fájdalmai, vagy épp újabbak jönnek elő attól, hogy a test lassan kezd átrendeződni az ideális impulzusok hatására, de a mélyebb változás, ami sokkal inkább az elmében kell, hogy bekövetkezzen, nem jöhet létre a figyelem teljessége nélkül. Ez pedig valamelyest zavart szenved, ha a tanár folyton mond valamit. De ha túl sokat hallgat, az is ok arra, hogy az éberség alábbhagyjon. Kétségtelen tény, hogy bizony könnyedén elkalandozik a figyelem, ha nincs megfelelően vezetve. Amikor önmagunkban gyakorlunk, akkor talán épp ez az egyik legnehezebb feladat, amiért végül nem lesz olyan hatása a gyakorlásnak, mint amikor a tanár vezeti az órát.

Valóban szükség van arra, hogy megedződjön a figyelmünk ahhoz, hogy aztán egy idő után már önállóan is meg tudjuk őrizni a figyelmünket a belső folyamatokon. Mégis, ha ez sosincs próbára téve, akkor lehet, hogy a tanárral végzett gyakorlás önmagában nem mélyíti el ezt a folyamatot és önmagunk megismerése csorbát szenved, nem lesz képes túllépni egy szinten.

 

képforrás: www.self.com

 

Szóval hogyan is gyakoroljunk?

Szerencsére nem kell jógatanárrá válnunk ahhoz, hogy helyesen gyakoroljunk! Pusztán az ösztönösséget kell felébresztenünk magunkban. Ennek a legegyszerűbb módja pedig a következő:

Álljunk vagy üljünk a jóga szőnyegünkre vagy arra a helyre, ahol jógázni szeretnénk. Ezután figyeljük meg, hogy mi az a mozdulat, amit jólesne végezni. Ha nyújtózni esne jól, nyújtózzunk, ha valamelyik testrészünket esne jól megmozdítani, mozdítsuk meg. Mindig csak arra a mozdulatra figyeljünk, amit épp végzünk és figyeljünk arra, milyen érzés azt végezni. Utána egy pillanatra álljunk meg és várjuk meg, amíg már érezzük mi legyen a következő mozdulat. Haladjunk így tovább! Kezdjük el felidézni azt, amit az órákon tanultunk! Melyik ászana esne jól? Csináljuk meg, úgy ahogy emlékszünk rá, majd megint figyeljük meg melyik ászana lenne jó következő gyakorlatnak. Ha így haladunk végig a gyakorláson, lassan olyan kifinomultan fogjuk érezni, hogy mit kíván a testünk, hogy nem tudjuk majd elhibázni, anélkül, hogy ismernénk a szabályokat, ami szerint egy jóga gyakorlásnak fel kell épülnie. 

A biztonság kedvéért álljon itt néhány egyszerű elv, amit ha betartasz, akkor biztosan biztonságosan tudsz önállóan is gyakorolni.

- A bemelegítés során alulról fölfelé, vagy fölülről lefelé haladj a testeden és minden ízületet mozgass át annak egy egyszerű mozdulatával és mindig figyeld meg, hogy milyen érzés az, ahogy átmozgatod!

- Minden gyakorlat után tarts egy kis szünetet, hogy meg tudd figyelni milyen hatással volt rád az adott gyakorlat és megérezhesd, hogy mi legyen a következő!

- Tartsd be a határaidat, ha túlerőlteted megsérülhetsz, ha viszont nem viszel bele elég intenzitást, nem hoz fejlődést. Ahogy egy egyszerű zenetanár fogalmazott Buddha történetében: "Ha túlfeszíted a húrt elpattan, ha nem elég feszes, nem fog szólni."

- Minden gyakorlás végén adj helyet a pihenésnek. Savászana nélkül nincs jóga gyakorlás. Hagyj rá 10 percet és közben figyeld a légzést és lazíts, vagy csináld valamelyik relaxációs gyakorlatot, amit az órákon vettetek.

- Soha ne gyakorolj olyat, amit még nem tanultatok a tanároddal és ne fogj neki a jóga gyakorlásának könyvből se, mivel a legtöbb könyvből pont a lényeg hiányzik!

- Ne minősíts! Éld meg a gyakorlást egyfajta semlegességgel! Egyfajta derűs közönnyel! Ez segít majd téged abban, hogy megszabadulj a kliséktől, amelyek szerint a világot megszoktad tapasztalni. 

Így nem intellektusból, hanem zsigerből fogsz gyakorolni, viszont a hatása annál nagyobb lesz és a fejlődésedet tetten fogod érni nap mint nap. Mi is ez a fejlődés? Az, hogy egyre jobban vagyunk a bőrünkben, növekszik a kreativitásunk, rendeződnek a viszonyaink, helyére kerülnek életünk dolgai.

Így vagy úgy, mindenki ugyanazért megy el a jógaórára: jobban akar lenni. Ez tökéletesen illeszkedik a jóga ősi tanításaihoz, miszerint az ember szabadulni akar a szenvedéstől és ennek egyik útja a jóga. Akár fizikai, akár mentális az az érzés, amiből szabadulni akarunk, a jóga gyakorlás által megszerzett tudatosság és a jóga gyakorlás által kifejtett fizikai és mentális hatások révén a szenvedés csökkenni fog, még akkor is ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, hogy pontosan gyakoroltunk-e. 

Azért is nagyon fontos, hogy önállóan is nekifogjunk a gyakorlásnak, mert ennek révén amikor újra a tanárunkkal gyakorlunk észre fogjuk venni, hogy mit csináltunk másképp, mint ahogy azt a tanárunk tanítja, és legközelebb már pontosabban fogjuk csinálni azt. Ez a fejlődés egyik nagyon fontos alapköve. 

Gyakoroljunk minden nap!

 

Om Shanti

Bálint

2015. november 25.facebook

Purnam Yoga & Meditation 1147. Bp. Öv utca 140.
purnamyogaandselfness@gmail.com
jóga, tanfolyamok, távoktatás, jóga oktatóképzés, meditáció oktatóképzés, zugló